Nicolette van den Hout

Laat de AFM als undercoveragent maar komen

18 april 2022Leestijd: 2 minuten

Om misstanden beter te kunnen opsporen, wil de Autoriteit Financiële Markten (AFM) onder een pseudoniem kunnen handelen en rekeningen kunnen openen. Geheel terecht dat de AFM hiervoor mandaat vraagt, schrijft Nicolette van den Hout.

De AFM heeft in haar jaarlijkse wetgevingsbrief aan de Tweede Kamer meer mandaat gevraagd. Zo wil ze een zak geld krijgen om klikspanen te belonen. Nu kan de toezichthouder op de financiële markten moeilijk aantonen dat er is gehandeld met voorkennis en andere illegale beurspraktijken. Met een verklikker die daarvoor kan worden beloond hoopt de AFM meer informatie te verzamelen, de bewijsvoering beter rond te krijgen en daardoor de pakkans te vergroten. Minister van Financiën Sigrid Kaag (D66), die hierover gaat, heeft al aangegeven dat ze te porren is voor het plan. Melden vanuit het principe dat iets niet mag en immoreel is, is kennelijk niet genoeg meer.

Maar de AFM vraagt ook om iets anders. De autoriteit wil anoniem beleggen en testaankopen doen, zodat ze beter misstanden kan opsporen. Het probleem is namelijk dat de AFM nu moeilijk malafide buitenlandse aanbieders van valutahandel, cryptomunten of contracts for difference (cfd’s) op heterdaad kan betrappen. ‘Financiële producten en diensten worden tegenwoordig veelal in een online-omgeving aangeboden. Daarmee neemt ook het aantal signalen toe van online-aanbiedingen (voornamelijk beleggingen) waarbij sprake is van oneerlijke handelspraktijken,’ schrijft de AFM in de wetgevingsbrief.

De AFM als undercoveragent

Maar zonder heterdaadjes heeft de toezichthouder wederom te weinig informatie om een zaak rond te krijgen. Op dit moment kan en mag de AFM niet anoniem beleggen of iets kopen, omdat ze daarvoor een bankrekening moet openen op naam. De bank is verplicht om de identiteit van een klant vast te stellen en te verifiëren. Een goed systeem om criminelen te weren, maar niet als je undercover misstanden wilt opsporen. En dus wil de AFM de mogelijkheid krijgen om met een fictieve identiteit een rekening te openen, opdat ze testaankopen kan doen met als doel consumenten beter te beschermen. De bank weet daarvoor vast een goede oplossing te bedenken. Dus laat de AFM als undercoveragent maar komen!

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.