Jan Latten Premium Corner

De schone geloofsschijn van The Passion: religie is níet terug van weggeweest

15 april 2022Leestijd: 4 minuten

The Passion trekt jaarlijks miljoenen kijkers. Wie de publiciteit rond het muzikale bijbelse evenement volgt, kan het idee krijgen dat religie helemaal terug is van weggeweest. Maar dat is schone schijn, constateert demograaf Jan Latten.

Jan Latten (1952) is socioloog en demograaf. Hij was hoofd­demograaf van het ­Centraal ­Bureau voor de Statistiek en hoogleraar sociale demografie. Is veelgevraagd spreker en

essayist. Hij schrijft maandelijks een demografisch essay voor ewmagazine.nl.

De bevolking als geheel wordt steeds ongeloviger. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt steevast dat het percentage gelovigen afneemt. Inmiddels heeft een meerderheid van de bevolking niets meer met religie. Van de twintigers en dertigers zeggen twee van de drie niet gelovig te zijn. De populariteit van The Passion kan dus niet aan een godsdienstige opleving liggen. Bovendien trekt het spektakel zowel gelovigen als ongelovigen.

Het zal dus niet alle toeschouwers gaan om de uiting van een geloofsbelijdenis. Maar het is wel een van de vele kansen om het dagelijks  leven af te wisselen met iets bijzonders. Of het nu gaat om The Passion, een geldinzamelingsactie, een sportwedstrijd, een musical of een festival. Als het maar een evenement is dat je met anderen kunt ervaren en delen.

De zin van het leven is iets wat je zelf moet invullen, zegt meerderheid

Hoe denkt die seculiere meerderheid over zingeving in hun leven? Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar de ongelovigen, agnosten, atheïsten en twijfelaars blijkt dat die de zin van het leven vooral zien als iets wat je zelf moet invullen. ‘Jezelf ontwikkelen, voor anderen zorgen, intense ervaringen beleven en je deel weten van een groter geheel zijn bijvoorbeeld manieren waarop zij betekenis geven aan hun leven.’

Onmiskenbaar is een zinvol bestaan vooral iets voor het hier en nu, zonder zorgen om een hiernamaals.

Plezier maken en nieuwe dingen beleven werden steeds belangrijker

Zeven op de tien Nederlanders vonden het medio jaren negentig al erg belangrijk dat je van het leven kunt genieten. Tegelijk met een doorzettende secularisering waren plezier maken en nieuwe dingen beleven in de hiërarchie van levensdoelen naar de bovenste regionen geschoven. Ook raakten Nederlanders in de loop der jaren sterker georiënteerd op wereldlijke zaken, zoals carrière, financiële en maatschappelijke zekerheden.

Secularisering

Lees ook deze column van Gerry van der List: Genotzucht als wankele basis voor de beschaving

Maar vooral gingen zij steeds meer hechten aan de vrijheid om te kunnen genieten van het leven, zonder restricties opgelegd door anderen en religie. Deze vrijheid is bevochten op restrictieve godsdienstige normen. De anticonceptiepil, een echtscheiding, het homohuwelijk, euthanasie: het kan allemaal en die trend zet door. Minder godsdienst en meer vrijheid gingen blijkbaar samen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.