Victor Pak

Bij jonge Amerikanen leeft het isolationisme weer op

16 april 2022Leestijd: 3 minuten

De Verenigde Staten houden Oekraïne en Europa militair op de been. De vraag is voor hoe lang nog. De steun voor de NAVO en trans-Atlantische samenwerking is onder jongere Amerikanen niet vanzelfsprekend, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

De Amerikanen vechten nog net niet zelf de oorlog tegen Rusland namens Oekraïne uit, maar hun wapens doen dat wel. De grootste militaire macht op aarde levert met afstand de meeste steun aan het belegerde land. Sinds het uitbreken van de oorlog hebben de Verenigde Staten wapens aan Oekraïne gegeven ter waarde van 1,5 miljard euro.  Deze militaire steun bevatte talloze uitrustingen voor soldaten zoals kogelvrije vesten en helmen, geweren en antitankraketten.

Europese bijdragen aan Oekraïne verbleken bij Amerikaanse steun

Daarbovenop maakte het Amerikaanse ministerie van Defensie nog een nieuw steunpakket bekend ter waarde van ruim 700 miljoen euro. In dat nieuwe pakket zit grof geschut. Helikopters van Russische makelij die de Amerikanen nog hadden staan, houwitsers en pantservoertuigen.

De Nederlandse bijdrage van 65 miljoen euro aan de Oekraïense strijd verbleekt erbij. Net als de bijdragen van andere Europese landen. Defensie was een gemakkelijke sluitpost op menige Europese begroting, in de verwachting dat er altijd onder de Amerikaanse veiligheidsparaplu kon worden geschuild. Zo raakten de Europese wapenvoorraden op en zijn veel landen nauwelijks in staat het eigen grondgebied te beschermen.

Nipte meerderheid jonge Amerikanen sympathiseert met Oekraïne

Bruuske uitspraken van toenmalig president Donald Trump schudden de landen niet wakker. Lakse NAVO-partners deden aan Trump nieuwe beloften waarin zij bevestigden in 2024 de NAVO-norm te halen om 2 procent van het nationaal inkomen aan defensie uit te geven. Stiekem hoopten zij dat de drammerige Trump van het toneel zou verdwijnen.

Die gok pakte op de korte termijn goed uit. Joe Biden spreekt bondgenoten niet zo fel toe als Trump, maar ongeacht wie er in het Witte Huis zit, zouden NAVO-partners hun eigen defensiebeleid serieuzer moeten nemen. Een verschuiving tussen generaties wijst erop dat de Amerikaanse militaire steun aan Europa eindig is.

In een peiling van The Economist blijkt dat onder Amerikaanse 18- tot 29-jarigen slechts 56 procent sympathiseert met Oekraïne in de strijd tegen de Russen. Onder 65-plussers koestert liefst 92 procent sympathie voor Oekraïne. In 2018 gaven Amerikaanse millennials in een onderzoek aan dat Europese stabiliteit en het bewaken van het grondgebied van bondgenoten niet behoort tot hun topvijf van prioriteiten voor het Amerikaanse buitenlandse beleid.

De Amerikaanse naoorlogse, pro-Europese generatie sterft uit

Op één zetten zij het beschermen van Amerikaanse banen. De geest van de American First-doctrine leeft onder Amerikaanse jongeren. De uitspraak van president John F. Kennedy dat de Verenigde Staten ‘elke prijs zullen betalen, elke last zullen dragen, elke ontbering doorstaan en iedere vriend bijvallen en vijand aanvallen om het voortbestaan van vrijheid te verdedigen’ brokkelt af.

Kennedy’s vader was overtuigd isolationist en probeerde zijn land liever buiten de Tweede Wereldoorlog te houden. John F. Kennedy verwierp dat gedachtegoed en ging meevechten. Hij gaf, samen met andere presidentiële oorlogsveteranen een naoorlogse, pro-Europese generatie vorm. Nu die uitsterft, blijkt dat haar nakomelingen daarvan heel anders denken over defensie en oorlog op het Europese continent.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.