Premium Lock Vraag dan geen advies aan het OMT

11 maart 2022Leestijd: 2 minuten
Terras in Rotterdam. Foto: ANP

De laatste coronamaatregelen worden per 23 maart afgeschaft. Dat is althans het plan van het kabinet als we de door ingewijden gelekte informatie mogen geloven. Maar waarom komt er dan nog een OMT-advies? Stop met dat lekken of stop met het vragen van een advies, schrijft Marieke ten Katen, want dit leidt alleen maar tot onnodige verwarring.

Het is vandaag op de kop af twee jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie de wereldwijde verspreiding van SARS-CoV-2 tot een pandemie verklaarde. In de periode daarna werden ook in Nederland fikse maatregelen getroffen om te voorkomen dat de zorg overbelast zou raken. Horecagelegenheden moesten de deuren sluiten, niet-essentiële winkels mochten een tijd lang niet open en zelfs scholen gingen dicht.

Inmiddels zijn we aanbeland in het stadium van de grote versoepelingen (vrijwel alles gaat weer zoals voor de coronacrisis) en in een tijdperk van ongekend optimisme over het einde van de pandemie dat gloort aan de horizon. Er zijn nog maar enkele maatregelen van kracht: de mondkapjesplicht geldt nog in het openbaar vervoer, bij een groot evenement met meer dan 500 bezoekers is een negatieve testuitslag verplicht en reizigers die van buiten de Europese Unie op Schiphol aankomen, moeten een negatieve PCR-test laten zien.

Wat er uit de OMT-vergadering moet rollen, lijkt al beslist door kabinet

Kunnen ook die laatste maatregelen worden afgeschaft, vroeg het kabinet zich af en het klopte voor advies hierover aan bij het Outbreak Management Team (OMT), zoals het al de hele pandemie doet. Het OMT heeft inmiddels 142 adviezen over het coronavirus gepubliceerd en komt deze vrijdag bijeen voor nummer 143.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw