Ingezonden opinie

Nederland kan veel meer doen om Oekraïne te steunen

29 maart 2022Leestijd: 3 minuten

Nergens gaf premier Mark Rutte de bevolking van Oekraïne de hoop of perspectief op zijn steun voor toetreding tot de Europese Unie. Een gemiste kans, schrijven Karel Burger Dirven en Andriy Hrynchuk in een ingezonden opiniebijdrage.

In 2014 is Rusland een hybride oorlog gestart in de Donbas en heeft het de Krim bezet en geannexeerd. Vrede, vrijheid en veiligheid waren generaties lang vanzelfsprekend. De nieuwe Russische invasie in 2022 is een keerpunt in de geschiedenis. Goede leiders spreken zich uit, hebben een visie. Als honorair consuls van een land in oorlog kunnen we nu niet zwijgen. Wij spreken ons uit.

Karel Burger Dirven (links) is honorair consul van Oekraïne in Nederland.

Andriy Hrynchuk is honorair consul van Nederland in Oekraïne.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie, maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

Wij zijn onder de indruk van Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, die zich op dag drie van de oorlog heeft uitgesproken vóór toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. ‘Op termijn horen ze inderdaad bij ons,’ zei Von der Leyen toen haar naar een mogelijke toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie (EU) werd gevraagd. ‘Ze horen bij ons en we willen hen erbij.’

Rutte was niet duidelijk met zijn uitspraken

Dit is een visie op Europa en een hart onder de riem voor al die Oekraïners die vechten voor de Europese waarden die wij normaal vinden: vrijheid, veiligheid en democratie. Premier Mark Rutte kan een voorbeeld nemen aan Von der Leyen en Volodymyr Zelensky door als leider een duidelijke visie te hebben op de toekomst van Europa, zeker in tijd envan nood.

Rutte was niet duidelijk met zijn uitspraken: ‘Dat is geen goede discussie om het hier nu over te hebben. Een heel tijdrovend, ingewikkeld en complex proces. Dat kan tientallen jaren duren. Een langetermijnproces.’ Nergens gaf Rutte de bevolking van Oekraïne de hoop of perspectief op zijn steun voor toetreding tot de EU. Een gemiste kans.

Kandidaat-lidstaat van de EU

Uiteraard moet Oekraïne voldoen aan scherpe toetredingsvoorwaarden, daar kan het land alle hulp bij gebruiken. Sta aan de goede kant van de geschiedenis en wees duidelijk dat je de ambitie steunt: een democratisch en onafhankelijk Oekraïne als lid van de EU en de Europese familie. En zoals Von der Leyen zei, ‘op termijn’.

We roepen premier Rutte op om alsnog duidelijk uit te spreken dat hij de ambitie van 43 miljoen Oekraïners om lid te worden van de EU vanuit zijn hart ondersteunt en zich er ook voor gaat inspannen dat Oekraïne de status van EU- kandidaat krijgt. Het parlement en alle Nederlanders roepen wij op dit van harte te ondersteunen.

Nederland kan veel meer doen

De wederopbouw van Oekraïne zal plaatshebben na de oorlog. Deze oorlog moet zo snel mogelijk worden beëindigd. Keihard optreden richting Rusland is wat helpt. ‘We moeten de Russische agressie, Poetins agressie een halt toeroepen,’ zo sprak Rutte in het parlement. President Zelensky zei vanuit Kiev: ‘Het is tijd om een keuze te maken, het is tijd voor zwart of wit, het goede en het kwade. Het is tijd om sancties te kiezen die Rusland echt dwingen de oorlog te staken.’

Nederland kan veel meer doen. Nederland is de poort naar Europa. Sluit alle Nederlandse havens en vaarwegen voor schepen onder Russische vlag of met een Russische eigenaar (ultimate beneficial owners – ubo’s, oftewel uiteindelijk belanghebbenden). Daarmee ontzeggen we Russische schepen ook de toegang tot het Duitse achterland en de havens van Antwerpen en Gent. Treuzel niet, zoek geen uitvluchten, wacht niet op Europa. Dit kan Nederland als gidsland eigenstandig beslissen. We moeten geen dag langer wachten. Sluit de havens nu!

Daarnaast is het belangrijk om extra Russische banken los te koppelen van het internationale betalingssysteem SWIFT, zoals Sberbank en Gazprombank. Rusland moet veel harder worden gedwongen deze vernietigingsoorlog te staken. Ook het bevriezen van 80 miljard euro aan belastingontduiking via allerlei Zuidas-constructies moet veel actiever worden opgepakt.

Op de Dam speechte de Nederlandse honorair consul, terwijl tegelijkertijd 1.500 kilometer verderop zijn Oekraïense collega met zijn gezin  in zijn schuilkelder zat. Wij beiden onderschrijven wat in die speech is gezegd en u kunt deze via de sociale media zien en beluisteren. Boodschap: appeasement (verzoening) werkt niet bij een dictator en voormalige KGB’er. Daarvoor heeft het Kremlin geen respect. Wees niet bang voor Poetin; ‘Don’t be a pussy!(Wees geen mietje!)

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.