Premium Lock OM moet zich niet laten afleiden in zaken tegen engerd Willem Engel

31 maart 2022Leestijd: 4 minuten
Willem Engel verlaat gevangenis Rotterdam. Foto: ANP JEROEN JUMELET

Viruswaarheid-voorman Willem Engel (45) moet zich waarschijnlijk in twee strafzaken verantwoorden voor opruiing tegen het openbaar gezag en mogelijk verkapte doodsbedreigingen. Hem veroordeeld krijgen is evenwel nog niet zo makkelijk, zo blijkt uit de publieke worsteling van het Openbaar Ministerie, schrijft Jelte Wiersma.

Engel keerde zich sinds 2020 fel tegen de coronamaatregelen. Dit nadat hij zijn dansschool moest sluiten. Hij roerde zich online en bij demonstraties tegen de lockdowns. Voor een aantal uitspraken moet hij zich zoals het zich laat aanzien nog dit jaar verantwoorden voor de rechtbanken in Den Haag en Rotterdam.

Lees ook deze column van Geerten Waling: Ondermijnende ophitsing door FVD en Engel

Het Openbaar Ministerie heeft Engel in Den Haag voor de rechter gedaagd wegens opruiing tegen het openbaar gezag. Handvat hierbij is artikel 131 van het Wetboek van Strafrecht. Dat luidt: iemand die ‘in het openbaar, mondeling of bij geschrift of afbeelding, tot enig strafbaar feit of tot gewelddadig optreden tegen het openbaar gezag opruit’.

Engel schreef op 10 oktober 2020 op Facebook: ‘Ja, dan moeten we misschien agenten onder burgerarrest gaan stellen, want dit ehhh want ze gijzelen nu he’. De zaak in Den Haag zou door de politierechter worden behandeld, maar is doorgeschoven naar de meervoudige kamer. De politierechter kan niet zwaarder straffen dan één jaar cel. De meervoudige kamer kan in dit geval maximaal vijf jaar celstraf opleggen.

Opruiing: zeven berichten op Twitter

Een tweede zaak speelt in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie aldaar heeft Engel op 16 maart laten oppakken. Na twee weken voorarrest is hij woensdag 30 maart vrijgelaten. Onder de voorwaarde dat hij geen berichten op Twitter plaatst. Twitter heeft twee accounts van Engel sinds 11 januari overigens geblokkeerd. Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft nog niet besloten tot vervolging, maar verzamelt berichten die Engel op Twitter heeft geplaatst en verdenkt hem op basis daarvan ook van opruiing. Welke berichten dat zijn – het zou om zeven gaan – is niet bekendgemaakt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw