Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Oekraïense en Syrische vluchtelingen is appels met peren vergelijken

25 maart 2022Leestijd: 4 minuten

Poetins oorlog in Oekraïne heeft een enorme stroom vluchtelingen op gang gebracht, die tot dusver ruimhartig worden opgevangen in de rest van Europa. De bewering dat zij uit racistische motieven een warmer welkom krijgen dan Syriërs, Irakezen en Afghanen, is vals en onjuist, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Poetins Rusland verwoest Oekraïne. Maar de Oekraïners willen niet capituleren voor het Russische geweld. Ook Nederlanders capituleerden niet tijdens de Opstand tegen Spanje. Het uithongeren van steden als Leiden brak de wil van de bevolking niet. Wellicht verwarde Poetin Oekraïne met het Tsjechoslowakije van 1968. Een oud-KGB-officier die nog steeds op inlichtingenkennis vaart, heeft een beperkt referentiekader. We leven niet in 1968, maar in 2022. Ook had Poetin het referentiekader van de Oekraïners niet moeten veronachtzamen: er was tijdens de Tweede Wereldoorlog een hevig verzet tegen nazi-Duitsland.

Poetin kan gezamenlijkheid van Europese en NAVO-landen niet breken

Poetin is eveneens niet in staat gebleken de gezamenlijkheid van de Europese landen en de NAVO-lidstaten te breken. Hij kan de gaskraan niet afsluiten, want dat is zijn inkomensbron. Daarentegen zijn de lidstaten van de Europese Unie (EU) bereid schade op te lopen door vergaande sancties tegen Rusland af te kondigen.

Ook hier had Poetin zich eerst moeten verdiepen in het referentiekader van een aantal belangrijke EU-landen, zoals Hongarije, Polen, Tsjechië, Letland en Estland. Alle hebben een onaangename en gewelddadige ervaring met een Russische bezetting en heerschappij. Ze zullen nooit de rampen vergeten die de KGB-politiestaat in hun land heeft veroorzaakt.

Deze Oost-Europese landen geloofden en geloven niet dat Poetins Rusland zal stoppen bij Oekraïne. Ze baseren hun vrees op de logica van de Russische tirannie. De reden dat ze tot de NAVO zijn toegetreden, is dat ze ook te maken hebben met Rusland. Zij vertrouwden Rusland al niet in de jaren negentig van de vorige eeuw. Ze kennen immers de Russische politieke verhoudingen en machtsstructuur.

Amerikanen onthulden Poetins intentie al vóór de oorlog

Poetin dacht dat de EU-landen wel zouden inbinden als ze met miljoenen oorlogsvluchtelingen zouden worden geconfronteerd. Maar de Amerikaanse inlichtingendiensten hebben al voor aanvang van de oorlog in Oekraïne de intentie van de Russische president Vladimir Poetin onthuld: een totale aanval op Oekraïne om in Kiev een marionettenregering aan de macht te brengen die vervolgens het territoriale verlies van Oekraïne zou accepteren. Ook zou een dergelijke regering moeten accepteren dat Oekraïne een vazalstaat van het Kremlin wordt. De Amerikaanse inlichtingendiensten hebben ook het aantal oorlogsvluchtelingen dat in een korte tijd naar de Europese Unie zou vluchten goed ingeschat: vijf miljoen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.