Maak een date en ga samen stemmen bij gemeenteraadsverkiezingen

14 maart 2022Leestijd: 2 minuten
Foto: iStock

Juist nu het oorlog is in Europa zijn de raadsverkiezingen een gang naar de stembus waard, schrijft Carla Joosten. Maak daarom een afspraak om met iemand anders samen te gaan stemmen.

Niemands hoofd staat er waarschijnlijk naar. Nog minder dan doorgaans al het geval is, zullen kiezers zich verdiepen in de gemeenteraad, de partijen die meedoen aan de verkiezingen en in de programma’s. De oorlog in Oekraïne beheerst het leven.

Juist dezer dagen blijkt hoe broos en kostbaar democratie is

Het belang van raadsverkiezingen lijkt klein, maar is dat niet. Juist dezer dagen blijkt hoe broos maar ook hoe kostbaar democratie is. Een conflict uitmondend in een invasie, en weggevaagd is de volksvertegenwoordiging. Weg democratie.

En zie de regimes waar het volk zogenaamd mag stemmen, maar toch altijd dezelfde machthebbers heersen. Die landen zijn op een paar uur vliegen hier vandaan, zoals Wit-Rusland en Rusland. Of verderop, de eenpartijstaat China.

Russische ambassadeur wees kritiek op verkiezingen af

Stemmen is geen luxe

Stemmen is in Nederland bijna uitgegroeid tot een luxe. Iets wat we misschien doen, en misschien ook niet. Waarom zouden we? Alsof het iets uitmaakt welke partijen straks het college in de gemeente vormen of überhaupt welke gemeenteraad er zit.

Genoeg kiezers die zo redeneren en de schouders ophalen over de democratie waarnaar elders in de wereld wordt gesnakt.

Lokale politici weten kiezer helaas amper te bereiken

Het is maar de gemeenteraad, hoor je zeggen. Maar ook die gemeenteraad beslist over ons leven. Lokale politici weten de kiezer helaas amper te bereiken. De overheid tracht de gang naar de stembus te bevorderen.

Hulde aan de gemeente Den Bosch, die de inwoners oproept een ‘stemdate’ te maken om samen te gaan stemmen.

Een creatief idee. Doe het en stem.