Constanteyn Roelofs

Keurige Zwitsers doorbreken 207 jaar neutraliteit

02 maart 2022Leestijd: 2 minuten

Als Nederland zeuren dat die gekke Zwitsers de handlangers zijn van dictators in olierijke landen is een beetje hypocriet, schrijft Constanteyn Roelofs. Al het geld dat in de Zwitserse kluis terechtkomt, stroomt immers via kamerplant-bv’s op de Zuidas.

Wat het zegt over mijn karakter weet ik niet, maar op het moment dat de oorlog in Oekraïne uitbrak, zat ik meteen in de nachttrein naar Zwitserland. De oorlog lijkt hier heel ver weg. Vanuit de skilift bezien is het allemaal erg vredig: roetsjende mensen in felle jassen, welopgevoede Zwitserse kindertjes die in een onverstaanbaar hobbittaaltje brabbelen, stangen en worst bij de berghut.

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

De mensen zeggen elkaar vriendelijk gedag, niemand gooit zijn patatbakje op straat en je kan als neringdoende gewoon onder aan de piste een stalletje met chocoladerepen en flesjes Rivella neerzetten met een blikje ernaast voor de Franken. Niemand die ermee vandoor zou gaan. Zo’n samenleving waar er nog touwtjes uit de brievenbus hangen, zeg maar.

In het weekend parkeert de Bernse bourgeoisie een grote vloot glimmende zwarte BMW’s en Audi’s voor een dagje op de helling. Toch is het maar de vraag wat de prijs voor zo’n samenleving is. Natuurlijk, een groot deel van de welvaart komt van eerzame zaken als chocolade en fijne uurwerken verkopen, maar de recent onthulde ‘Suisse Secrets’ tonen aan dat die keurige Zwitsers een heel stuk minder keurig zijn met het aannemen van de dollars en roebels van allerlei dictatoriaal volk uit de rest van de wereld.

Zwitserland doet mee met EU-sancties

Nu de sancties tegen de Russische oligarchen toenemen, is de bank in kennelijke staat van paniek alle sporen van eerdere relaties aan het uitwissen. Maar goed, als Nederland zeuren dat die gekke Zwitsers de handlangers zijn van dictators in olierijke landen is een beetje hypocriet. Al het geld dat hier in de kluis terechtkomt, stroomt immers via kamerplant-bv’s op de Zuidas.

Komt er echter een kentering in deze hypocrisie? Het lijkt er bijna wel op. De Zwitsers doorbraken 207 jaar neutraliteit om zich aan te sluiten bij de EU-sancties tegen Rusland en het politieke tij keert zich tegen de handige Zuidas-belastingroutes. Misschien dat we dus volgend jaar met een minder bezwaard gemoed op wintersport kunnen, als Nederlanders en Zwitsers.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.