Joris Heijn Premium Corner

Politiek moet ambitieuze energieplannen van bedrijven steunen

23 maart 2022Leestijd: 3 minuten

Bedrijven willen miljarden steken in groenere en onafhankelijkere Nederlandse energievoorziening. Den Haag moet hen daarin volop steunen, schrijft Joris Heijn.

De Nederlandse welvaart is voor een groot deel afhankelijk van internationale handel, ook die in energie. En daarmee van bedrijven die mogelijk in een ander land ook kansen zien, of voordeliger productiemethoden. En het ene land – zoals Rusland – heeft nu eenmaal meer fossiele reserves dan het andere. Het ongemak is dan ook groot dat diezelfde handel in energie een pijnlijke keerzijde heeft. Het maakt Europa afhankelijk van de oorlogszuchtige Russische president Vladimir Poetin en het financiert zijn oorlogsmachine.

Rusland tegen de borst gedrukt

Die afhankelijkheid is niet alleen fysiek (olie en gas), maar kruipt ook in de geest als je niet oppast. Rusland tegen de borst drukken was jarenlang de instinctieve reactie van landen als Duitsland en Nederland. Of het nou voortkwam uit een eigen gruwelijke oorlogsgeschiedenis en decennia aan ‘Ostpolitik’, of in het geval van Nederland een extreem open economie – die dus ook openstond voor Russische brievenbusfirma’s, Russische grondstoffen voor, en belangen in raffinaderijen – het resultaat was hetzelfde. Uiteindelijk won toch altijd het idee dat Rusland ook van óns afhankelijk is en dus geen al te gekke dingen zou doen. Dus sloot Duitsland zijn kerncentrales. Dus dacht Nederland er geen seconde over na om de Groninger gaskraan dicht te draaien.

Luister ook de podcast met Joris Heijn en Fleur Verbeek (tekst gaat hieronder verder):

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.