Premium Lock Oorlogsdreiging alom, in ons land de zeven vinkjes

13 februari 2022Leestijd: 4 minuten
Joris Luyendijk in De Balie. Foto:ANP

Joris Luyendijk verstaat meesterlijk de kunst om zichzelf klein te maken op een wijze waardoor zijn grootheid alleen maar toeneemt, schrijft Philip van Tijn. Zoals iemand die van zichzelf zegt: ‘Wat ben ik toch dom geweest!’ verwacht dat wij zullen reageren met ‘Hoe kom je daarbij!?’

Een oorlog in Europa op korte termijn is denkbaar. De meeste (westerse) landen hebben hun burgers die in Oekraïne verblijven opgeroepen zo snel mogelijk huiswaarts te keren, maar reacties die ik hoorde en zag stemden weinig hoopvol. ‘Ik ken dit land zó goed, ik bekijk zelf wel wanneer dat nodig is’. Om natuurlijk als het mis gaat te jeremiëren dat ‘mijn regering geen poot voor me uitsteekt’.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Aan de andere kant van de wereld dreigt China nu toch eindelijk werk te maken van Taiwan en waarop dat kan uitlopen, wie zal het zeggen. En China is weer een beetje meer salonfähig geworden door toewijzing van de Olympische Winterspelen die nu aan de gang zijn. Perfect georganiseerd, laat dat maar aan Chinezen over, maar met nogal wat trucjes die op gespannen voet staan met de Olympische gedachte en de Olympische Familie, waarover we vaak ronkend horen. Ook in andere delen van de wereld is het allerminst rozengeur en maneschijn, met corona in een late fase, die nog steeds een maatschappelijke tweedeling veroorzaakt, een recessie op de loer die de kloof tussen en rijk zeker niet zal verminderen en na driekwart eeuw nog geen duidelijkheid over de vraag wat de Europese Unie wel en niet voorstelt.

Modieuze thema’s als op een hitlijst

In in deze ambiance overheersen bij ons (en ook wel elders) heel andere kernvragen. Als op een hitlijst lossen zij elkaar af: gendergelijkheid is wat gezakt en zelfs hoor ik een treinconducteur alweer een ambtsmisdrijf begaan met de aanhef ‘Dames en heren’ en niet ‘Beste reizigers’. Ook het tellen van vrouwen aan de top heeft wat minder aandacht sinds ons kabinet evenveel van de manlijke en vrouwelijke soort telt en zelfs de meest macho-achtige beursgenoteerde onderneming, Ajax, een vrouwelijke directeur financiën heeft, ook al lijkt nog niet alles wat de directie doet onder financiën te vallen.

Een belangrijke benoeming mag niet onvermeld blijven: niemand minder dan Mariëtte Hamer is benoemd als regeringscommissaris tegen seksueel wangedrag. Als Hamer bij het bestrijden van seksueel wangedrag dezelfde energie en voortvarendheid aan de dag legt als bij haar informateurschap, heeft de bestrijding van seksueel wangedrag nog een lange weg te gaan.

Lees ook de column van Geerten Waling: Parade van verwende navelstaarders

Ook Black Lives Matter, waarvoor op het hoogtepunt van corona een demonstratie op de Dam té belangrijk was voor de Amsterdamse burgemeester om te verbieden – herstel: die niet werd verboden omdat demonstratievrijheid té belangrijk was, is wat naar de achtergrond gedrongen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw