Premium Lock #MeToo: beschavingsoffensief is prima, afrekencultuur niet

10 februari 2022Leestijd: 3 minuten
Ministers Dijkgraaf (Onderwijs) en Van Gennip (Sociale Zaken) geven toelichting op benoeming regeringscommissaris Hamer.. Foto: ANP BART MAAT

En zo werd #MeToo toch nog een hele kwestie in Nederland. Vermeend grensoverschrijdend gedrag van The Voice tot Ajax en iedereen beseft opeens dat het eeuwenoude fenomeen van seksuele intimidatie en machtsmisbruik in 2022 niet meer te accepteren is. Het is daarom goed dat dit thema hoog op de politieke agenda is gekomen, schrijft Carla Joosten.

Telefoons van vertrouwenspersonen staan roodgloeiend. Werkgevers en bestuurders van scholen en organisaties buigen zich over de regels in eigen huis en het kabinet kwam in actie door een regeringscommissaris aan te wijzen die moet werken aan een cultuurverandering. Het werd Mariëtte Hamer, die in tal van functies maatschappelijke ervaring opdeed en weet wat er te koop is in de wereld.

Over de aanwijzing van een regeringscommissaris zal vast weer sceptisch worden gedaan. Laat critici dan maar eens vertellen hoe een eeuwenoud fenomeen waarvan vrouwen én mannen het slachtoffer worden dan moet worden bestreden. Of moet de maatschappij misbruik en intimidatie van vrouwen en mannen maar gewoon accepteren?

Het kan geen kwaad een cultuurverandering te bewerkstelligen

Het kan helemaal geen kwaad eindelijk eens te proberen een cultuurverandering te bewerkstelligen. Een beschavingsoffensief is geen luxe. Zie alleen al het idiote gedrag van mannen die menen beelden van hun geslachtsdeel te moeten rondsturen. Even idioot is het dat vrouwen hun blote lijf delen op sociale media. Het zijn niet alleen volwassenen die dit doen, maar ook jongeren. Sterker, die kijken er niet eens meer van op en beseffen niet dat ze nog vele jaren met die beelden kunnen worden gechanteerd.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw