Premium Lock Hoor en wederhoor interesseren Volt niet

18 februari 2022Leestijd: 4 minuten
Kamerleden Nilufer Gundogan en Laurens Dassen (Volt) in de Tweede Kamer. Foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz

Volt-leider Laurens Dassen maakte zijn politieke concurrent onschadelijk onder het mom van grensoverschrijdend gedrag. Volt-Kamerlid Nilüfer Gündoğan is plotseling geschorst en dus op non-actief gesteld door partijleider Dassen. Gündoğan weet niet waarvan en door wie zij is beschuldigd. Hoor en wederhoor interesseren Volt niet, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Dassen bezigt in Tweede Kamerdebatten grote woorden om zijn verontwaardiging te uiten over de politieke cultuur. Ook eist hij politieke vernieuwing en radicale transparantie. In het debat over de Toeslagenaffaire hing hij de moraalridder uit. Zijn mysterieuze partij, waarvan ik nooit had gehoord, trekt jonge liefhebbers van de Europese Unie (EU) aan.

Dassen promoot het bestrijden van corruptie. Maatstaf voor het bestrijden van corruptie is voor hem de Europese richtlijn. Het lijkt erop dat hij vooral dankzij de EU in de Kamer zit. Eindelijk heeft ook de Europese Unie een eigen partij in de Tweede Kamer.

Beschuldiging grensoverschrijdend gedrag zonder hint of aanwijzing

Dassen, bestrijder van corruptie en voorstander van transparantie, verspreidde het bericht dat zijn partijgenote Nilüfer Gündoğan grensoverschrijdend gedrag heeft getoond, zonder een kleine hint of aanwijzing te geven over wat dat gedrag inhield. Dassen heeft kennelijk moeite met de democratie en de rechtsstaat. Anders had hij kunnen weten dat hij niet bevoegd is om een Kamerlid te schorsen. Alleen de kiezer is daartoe bevoegd. Dassen kan hooguit een fractiegenoot uit zijn fractie zetten.

Om het ongenoegen van de media tegemoet te treden, stelde de partijleider van Volt een persbericht op met vragen en antwoorden. Wat? Ja, de ridder van transparantie verzon zelf alle vragen. Dassen gebruikte hier de despotische DDR-methode: de partijleider weet zelf wat de vragen en antwoorden zijn. Maar in een democratie stellen de media vragen. In het vreemde persbericht stond dat de schorsing van Kamerlid Gündoğan was ingegeven door medewerkers die zich onveilig voelen door haar machtspositie: ‘Mensen binnen de partij moeten op een veilige manier kunnen zeggen wat zij hebben meegemaakt.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw