Patiënten wachten onnodig lang op inhaalzorg, doordat er op de achtergrond onder meer financiële belangen bij ziekenhuizen spelen. Het is zeker niet voor het eerst dat oneigenlijke argumenten goede zorg in de weg zitten. Tijd dat daar eindelijk eens verandering in komt, schrijft Marieke ten Katen.
Dat de wachtlijst voor inhaalzorg (de door corona uitgestelde zorg) korter kan, is al een tijdje duidelijk. Vorig jaar liet brancheorganisatie Zelfstandige Klinieken Nederland (ZKN) al diverse keren weten nog flink wat capaciteit over te hebben om niet-complexe operaties van ziekenhuizen over te nemen: juist de operaties die door de coronacrisis vaak zijn uitgesteld. Maar nog steeds wordt die capaciteit niet goed benut, bleek eerder deze week uit een analyse van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico.
Lees ook: Oefening baart kunst, ook in de zorg
Nou is het niet zo dat een zelfstandige kliniek zomaar iedereen van de wachtlijst kan helpen. Een deel van de operaties is daarvoor te complex en sommige patiënten geven er zelf de voorkeur aan om te wachten op de vertrouwde arts in hun ‘eigen’ ziekenhuis. Maar overduidelijk is ook dat er bij dit soort vraagstukken in de zorg op de achtergrond behoorlijk wat irrelevante belangen spelen.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Er ging iets fout
Uw sessie is verlopen
Wilt u opnieuw inloggen
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.