Premium Lock Diplomatie moet enige optie zijn voor oplossing conflict Rusland-Oekraïne

04 februari 2022Leestijd: 4 minuten
Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) worden ontvangen door de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Foto: ANP/Remko de Waal

Principieel heeft het Westen gelijk door de soevereiniteit van Oekraïne te benadrukken, schrijft Afshin Ellian. Maar begrip voor de Russische zorgen over zijn invloedssfeer zou van geopolitieke wijsheid getuigen. Bovenal moet het horrorscenario van een zinloze oorlog tussen Rusland en Oekraïne worden voorkomen en is een diplomatieke oplossing noodzakelijk.

Een Russisch-Oekraïense oorlog is een broedermoord in optima forma. Een horrorscenario. Daarom reisden politici en diplomaten naar Kiev en Moskou om deze mogelijke broedermoord te voorkomen. Zo zijn minister-president Mark Rutte (VVD), de Britse premier Boris Johnson en een aantal andere westerse leiders in Kiev geweest om hun steun aan de Oekraïense bevolking te betuigen. De Russische president Vladimir Poetin ontving in Moskou Viktor Orbán en Recep Tayyip Erdoğan, de politiek leiders van Hongarije en Turkije. Zij stellen zich vrij neutraal op om de gemoederen te bedaren.

Oekraïne is de enige overgebleven democratie aan uiterste kant Eurazië

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Oekraïne is de enige overgebleven democratie aan de uiterste kant van Euroazië. Een intense diplomatieke druk op Rusland enerzijds gaat anderzijds gepaard met het sturen van Russische militairen naar de grens met Oekraïne. Kortom, een explosieve toestand.

De Russische Federatie wordt in geval van een oorlog met Oekraïne niet bedreigd door een militaire reactie van westerse landen. En Poetin is niet van plan het Westen aan te vallen. De militaire dreiging kent hier twee gedaanten: een oorlog tussen Oekraïne en Rusland en militaire steun van het Westen aan Oekraïne.

Steun van Rutte aan Oekraïne klinkt soft, maar is dat niet

Premier Rutte bood in Kiev de Oekraïense regering cybersteun aan om Russische cyberaanvallen te voorkomen. Dat klinkt soft, maar dat is het niet. Oorlogen beginnen tegenwoordig met een cyberaanval op de militaire en niet-militaire infrastructuur van het vijandelijke land. De assistentie van Nederlandse inlichtingendiensten om de cyberspace van Oekraïne te beschermen tegen Russische aanvallen, is een krachtig defensief wapen.

Oekraïne-Rusland

Een klein vademecum bij een crisis die zich snel ontwikkelt: Oekraïne-crisis beter snappen? Dit moet u weten

De oorlogsdreiging drijft op conflicterende belangen van twee partijen die elkaar al acht jaar bestrijden. De Russische Federatie onder leiding van president Poetin eist dat de voormalige Sovjetrepublieken zich niet aansluiten bij de NAVO of de Europese Unie. De Baltische staten vallen daarbuiten.

Twee landen in de invloedsfeer van Moskou willen tot de NAVO toetreden: Georgië en Oekraïne. Dat is het Russische perspectief. Westerse landen beschouwen de Russische eis als een grove inmenging in interne aangelegenheden van soevereine naties: Georgië en Oekraïne. Het lot van de bevolking in deze landen moet worden bepaald in Tbilisi en Kiev, niet in Moskou. Daarbij hebben beide landen gekozen voor een democratisch staatsmodel. Dit is het westerse perspectief.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw