Premium Lock Anne Frank is opnieuw verraden

06 februari 2022Leestijd: 4 minuten
Het Verraad van Anne Frank/The Betrayal of Anne Frank in de boekhandel. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

De zogenoemde kwaliteitskranten brachten in januari het nieuws dat in een boek, geschreven door een Canadese schrijfster, eindelijk de verrader van Anne Frank is ontmaskerd. Philip van Tijn over de sensatiezucht waarmee een joodse notaris op basis van ‘85 procent zekerheid’ de moord op het internationale symbool van de onmenselijkheid van de Holocaust in de schoenen kreeg geschoven.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Het is een unicum in de geschiedenis: drie Nederlandse kranten ruimen op een ochtend in januari een groot deel van hun voorpagina in voor een boek dat diezelfde avond al is afgebrand. Anderhalve week later is het boek vrijwel in de ban gedaan, houdt de Nederlandse uitgever de resterende exemplaren in voorraad ‘totdat meer duidelijkheid bestaat’, brengt de Duitse uitgever het boek überhaupt niet uit, net als de Amerikaanse uitgever HarperCollins, en hebben de hoofdbetrokkenen deemoedig het hoofd gebogen.

Nou nee, die twee laatste reacties kloppen niet, ze zijn fictie om in gepaste termen te blijven: in de Verenigde Staten gaat de verkoop van het boek gewoon door en de hoofdbetrokkenen staan nog helemaal achter de inhoud van hun boek. Zij vinden nog steeds dat ze het allemaal goed hebben gedaan. Zij hebben het ‘project’ precies zo uitgevoerd als ze destijds voor ogen hadden, maar ja, de schrijfster van het boek heeft er een potje van gemaakt en de kranten hebben het nieuws schandelijk sensationeel gebracht!

Lees ook deze blog van Constanteyn Roelofs: De mythe rond anonieme verrader van Anne Frank moet bewaard blijven

 

Dat de onderzoekers die schrijfster, de Canadese Rosemary Sullivan, zelf hadden uitgekozen en dat ze bij de Volkskrant, NRC en Het Parool de verwachtingen torenhoog hadden opgeklopt – inbegrepen betonnen contracten, geheimhoudingsverklaringen, beloften van ‘exclusiviteit’ en embargo’s – laten ze maar even buiten beschouwing.

Onderzoek naar verrader van Anne Frank: cold case of cold cash?

We hebben het hier over Het verraad van Anne Frank, in de Verenigde Staten The Betrayal of Anne Frank, maar dat had u al begrepen, want de verschijning van het boek is niet onopgemerkt gebleven. Zes jaar heeft een groep van 27 ‘professionals’ onderzoek gedaan naar de vraag wie de joodse familie Frank, die tijdens de Tweede Wereldoorlog ondergedoken zat in het Achterhuis aan de Prinsengracht in Amsterdam, heeft verraden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw