Philip van Tijn Premium Corner

Hoe overijverige VN-rapporteur strijdt tegen ‘mensenrechtenschendingen’

13 januari 2022Leestijd: 5 minuten

Een ME’er die in maart 2021 hard optrad tegen een agressieve demonstrant, wordt door het Openbaar Ministerie vervolgd. Geen wereldnieuws, tot zich vorige week een boze folteringsrapporteur van de Verenigde Naties meldde. Wat zou de agent ervan denken, vraagt Philip van Tijn zich af.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Stel, u bent agent, het is maart 2021, één van de heetste demonstratieperioden in coronatijd. Voor de gelegenheid – omdat het er bij deze demonstratie wel eens heet zou kunnen toegaan – bent u gekleed en toegerust als ME’er, om ‘rellen’ en ‘relschoppers’ binnen de perken te houden. Helm op, helemaal ingepakt, met schild en wapenstok, maar toch kwetsbaar tegen echt geweld.

Er komt iemand op u af gestormd, een stevige man, zwaaiend met een startkabel naar ME’ers en paarden. U weet hem tegen de grond te werken en treedt daarbij niet zachtzinnig op: ook een hond helpt de man in bedwang te houden. De foto hiervan haalt alle kranten en dankzij de technologische vooruitgang gaan ook talloze filmpjes de wereld over.

De context van de situatie blijft in veel filmpjes achterwege

Veel van die filmpjes zijn zo gemonteerd dat het lijkt of u uit het niets op de man los gaat, zonder dat uit de context blijkt dat u bij de uitoefening van uw functie werd aangevallen door een wildeman. U kijkt er niet trots op terug, maar u realiseert zich dat u niet echt anders had kunnen handelen. Bovendien hebt u in de afgelopen jaren met al die demonstraties en bedreigingen al het een en ander voor de kiezen gehad.

U gaat bij uzelf te rade wat u anders had kunnen doen. Een gesprek aanknopen en de man proberen te overtuigen dat op iemand afstormen, zwaaiend met een startkabel, niet is zoals het hoort? Lijkt in zo’n situatie niet erg geëigend. Het pistool trekken en gericht schieten op de ‘demonstrant’? Ook niet, want we zijn hier in het fatsoenlijke Nederland, niet in Myanmar, Kazachstan, Syrië of een van die tientallen andere landen waar het niet fris toe gaat. En omdat deze affaire zich in Nederland heeft afgespeeld, maakt maanden later, na zorgvuldige analyse en bestudering van de feiten en alles daaromheen, het Openbaar Ministerie bekend dat het u gaat vervolgen. U worstelt al vele maanden met de naweeën, zit in continue spanning: dat ene moment heeft uw leven overhoop gegooid en nu moet de rechtszaak nog komen.

Melzer stuurt foto rond van ‘zware mishandeling’ zonder context

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.