Philip van Tijn Premium Corner

Eredoctor Frans Timmermans: een Delftse tik van de windmolen?

09 januari 2022Leestijd: 4 minuten

Een technische universiteit moet al zijn knopen tellen voordat deze een eredoctoraat toekent aan iemand wiens meningen zo controversieel zijn, schrijft Philip van Tijn.

Er is enig gedonder rond twee eredoctoraten die dezer dagen worden uitgereikt: aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), die op 10 januari 390 jaar bestaat, en aan de Technische Universiteit Delft, die op 14 januari 180 jaar bestaat. Een eredoctoraat (doctoratus honoris causa) is er dus vanwege de eer, en die vloeit weer voort uit grote verdiensten voor de samenleving. Die kunnen op tal van terreinen liggen. De vraag of iemand zo’n zeldzame onderscheiding krijgt toebedeeld, hangt ook af van de criteria die elke universiteit stelt – zonder bemoeienis van anderen.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Van deskundigen die met deze materie veel ervaring hebben, hoorde ik nog maar kort geleden dat er bijna altijd intern discussie over is en dat de criteria ook niet in beton zijn gegoten. Tegenover elkaar staan zij die vinden dat er toch ten minste iets (en liefst méér) wetenschappelijks aan de gelauwerde moet kleven en degenen die dat nu juist niet vinden stroken met het begrip eredoctoraat.

Delft: ooit Nobelprijswinnaars als eredoctores

Zowel aan de UvA als aan de TU Delft is momenteel sprake van onbehagen. Misschien is het goed om eerst te vermelden dat een analyse van de lijst eredoctoraten leert dat Delft overwegend Nederlanders telt en Amsterdam een groot contingent buitenlanders. Ook is er een beduidend verschil in achtergrond: de TU heeft sinds 1907 bijna uitsluitend eredoctoraten toegekend aan mensen ‘uit het vak’, van technische natuurkunde tot bouwkunde (Hendrik Berlage, J.J.P. Oud, Gerrit Rietveld), onder wie nogal wat winnaars van de Nobelprijs (Hendrik Lorentz, Jacobus van ’t Hoff, Heike Kamerlingh Onnes). Ook wat bovenbazen uit het bedrijfsleven, maar dan wel het bedrijfsleven met een ‘Delftse’ component (Gerard Philips, Henri Deterding, Albert Plesman). Prins Bernhard (1951) is een vreemde eend in de bijt, waarvan ze later nog wel spijt zullen hebben gehad.

Aan de UvA zijn sinds 1897 veel meer nationaliteiten gelauwerd en is ook sprake van een grote verscheidenheid van achtergronden, uiteenlopend van microbiologie tot paleontologie en van literatuur tot ruimtevaart. En ook in het eertijds rode Amsterdam is het Oranje boven met dr.h.c. Wilhelmina (Leiden heeft natuurlijk de doctores honoris causa Juliana en Beatrix).

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.