Robbert de Witt Premium Corner

De onverwachte bestrijder van de ‘woke-cultuur’: Emmanuel Macron

13 januari 2022Leestijd: 4 minuten

Hij mag bij rechts dan te boek staan als een elitaire beroepspoliticus, toch verdient Emmanuel Macron applaus, schrijft Robbert de Witt. In de westerse cultuurstrijd gaat de Franse president voorop. Standvastiger en verstandiger dan welke regeringsleider ook spreekt hij zich uit tegen politieke correctheid en westerse zelfhaat.

Robbert de Witt (1978) is Buitenlandredacteur bij EW. Hij blogt wekelijks op donderdag over mondiale ontwikkelingen en de gevolgen ervan voor Nederland en Europa.

Het was voor veel Nederlanders alsof een jonge en knappe versie van Alexander Pechtold in een open Citroën DS over de Champs-Élysées reed. Links Nederland – D66’ers voorop – vond het prachtig dat Emmanuel Macron de presidentsverkiezingen had gewonnen, voorjaar 2017. Het rechts-extremisme van Marine Le Pen was verslagen, en dat met een nieuwe beweging (La République En Marche!) zoals D66 dat ooit ook was: incroyable! Macrons huzarenstukje bood hoop voor héél Europa.

Rechts Nederland was sceptischer. Het hielp niet dat ook deze Franse president zijn land niet economisch concurrerender wist te maken en liever naar het rijke Noord-Europa keek voor permanente geldtransfers.

Luister ook de podcast BruXL met René van Rijckevorsel over de Franse president Macron(tekst gaat hieronder verder):

Macron gaat voorop in cultuurstrijd die in het Westen woedt

Toch verdient Emmanuel Macron wel degelijk applaus. In de cultuurstrijd die momenteel overal in het Westen wordt gevoerd, gaat Macron voorop. Standvastiger en verstandiger dan welke regeringsleider ook.

Lees ook het commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Onderschat deze beeldenstorm niet

Neem de discussie over het verwijderen van standbeelden. Na de dood van de Amerikaan George Floyd zetten Black Lives Matter-activisten de schijnwerpers op beelden van beroemdheden die betrokken waren bij de slavenhandel. Die moesten weg, ook in het Verenigd Koninkrijk, Nederland of Frankrijk. Wat angstig om zich in een ingewikkeld debat te mengen, lieten veel politici dat over aan lokale bestuurders of aan de rechter.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.