Hugo Camps Hugo Camps

Max Verstappen is een groot kampioen

13 december 2021Leestijd: 3 minuten

En toen werd hij, in een zinderende ontknoping, toch nog wereldkampioen Formule 1. Max Verstappen hoort nu in het pantheon van grote Nederlandse sportkampioenen, schrijft Hugo Camps.

Hugo Camps (Molenstede, 1943) schrijft wekelijks een sportcolumn voor EW.

De oranjegloed van een volle tribune op het Yas Marinacircuit in Abu Dhabi kwam als een deus ex machina overeind. Duizenden fans van Max Verstappen hadden tijdens de race hun geloof in een wereldtitel voor hun idool verloren. Lewis Hamilton reed de hele wedstrijd aan de leiding. Tot vijf ronden voor het einde. Toen kwam een safety car op het circuit en kon Verstappen het gat met zijn aartsrivaal dichten. In een onwaarschijnlijke slotronde ging hij nog over Hamilton heen.

Het Oranjelegioen stuiterde uit zijn dak, Verstappen juichte zich vanuit zijn bolide de geschiedenis in, sloeg de handen voor de ogen en vader Jos zag minutenlang zo wit als een lijk. Een ruig gevecht tussen twee F1-rijders werd na maanden strijd beslecht in één rondje op het circuit in Abu Dhabi. Alfred Hitchcock stond rechtop in zijn graf.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verstappen is een lefgozer in de race, stuurvast in de bochten

Max Verstappen is een groot kam­pioen. Lefgozer in de race, stuurvast in de bochten. Hij neemt risico’s die weinig andere F1-rijders aandurven. Zijn heroïsche strijd met Lewis Hamilton overschreed soms de stippellijn van het sportieve, maar dat was bij Hamilton niet anders.

Formule 1 heeft een kampioensnummer van Max Verstappen uitgebracht. Interesse? Het nummer is hier te bestellen

De ontknoping van de laatste F1-wedstrijd was niet alleen spookachtig, het was een scenario van de antichrist. Een seizoen van extreme spanning tussen de opponenten dreigde te eindigen achter een safety car. Ga dan te voet.

Max Verstappen is een groot kampioen. Hij heeft zich op 24-jarige leeftijd in het pantheon van de Nederlandse topsport gehesen. In Nederland worden kampioenen nog gevierd. Denk aan Joop Zoetemelk, aan Yvonne van Gennip, aan Mathieu van der Poel. De adoratie voor Max Verstappen slaat alles, op het sektarische af.

Verstappen heeft er een volksfeest van gemaakt

Autosport was altijd het speeltje van de burgerij. Max Verstappen heeft er een volksfeest van gemaakt. Het land bijeengedreven in een oranje plunje, iedereen vlaggetje in de hand. Op de achtergrond zingt volksheld André Hazes. René Froger als invaller.

Als idool is Max Verstappen in zijn jeugdige eenvoud bijzonder herkenbaar. Wars van doodsangst, liefhebber van het risico, lefgozer met een provinciaals accent. Dan kan je in de polder niet stuk. Bewonderenswaardig is de hardnekkigheid waarmee Verstappen zijn droom heeft nagejaagd. Als vijfjarig joch was hij al dagelijks te vinden op de kartbaan. Aangevuurd door mama en papa, die bezeten waren van de autosport. Vader Jos, zelf oud-coureur in de F1, heeft zijn zoon met strakke hand naar de wereldtitel geleid. Als opvoeder praktiseerde hij de spartaanse karwats. Mama was druk met het spreiden van de armen.

De Formule 1 is een laboratorium voor technisch vernuft. De titel van Verstappen is ook het werk van het hele Red Bullteam. Lang zag het er naar uit dat Mercedes superieur was in de avant-garde. Maar in de laatste wedstrijden kantelde het. In Abu Dhabi won Verstappen de gok tussen harde en zachte banden. Het zijn kleine details die medebeslissend zijn over winst en verlies. Mercedes had de beste auto, Red Bull de beste rijder.

Na afloop vierde de emotie hoogtij

Max Verstappen heeft geschiedenis geschreven. Zijn succes zal de autosport in Nederland een flinke boost geven. Als wereldkampioen kan hij de toekomst van Zandvoort een duwtje in de rug geven. Ze zijn altijd van elkaar geweest, Zandvoort en Verstappen.

Even bestond de vrees dat Max Verstappen en Lewis Hamilton elkaar in de laatste rit van de baan zouden clashen. De wedstrijd is fair verlopen, na afloop vierde de emotie hoogtij. Het waren mooie monsters, daar in Abu Dhabi. De schoonheidsprijs gaat naar het design van Mercedes.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.