Premium Lock Verplicht asielzoekers opvangen: slecht idee, net als andere Haagse dwang

13 december 2021Leestijd: 4 minuten
Demissionair Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (VVD) van Justitie en Veiligheid. Foto: ANP BART MAAT.

Het is een slechte ontwikkeling dat het Rijk gemeenten gaat dwingen om asielzoekers op te vangen, schrijft Gertjan van Schoonhoven. De rijksoverheid geeft een brevet van eigen onvermogen af, en het kon wel eens een voorbode zijn van meer Haagse dwang, bijvoorbeeld bij de woningbouw of de klimaattransitie.

Dinsdag 14 december is duidelijk geworden dat het Rijk gemeenten inderdaad gaat dwingen om asielzoekers op te vangen. Vrijdag 10 december stuurde staatssecretaris van Justitie Ankie Broekers-Knol (VVD) de Tweede Kamer een brief waarin ze al op zo’n drastische maatregel hintte. Ze schreef het niet met zoveel woorden, maar liet weten dat er voor het einde van het jaar nog 2.000 opvangplekken nodig zijn. Anders belanden er asielzoekers op straat. Met veel kunst- en vliegwerk is het de afgelopen tijden gelukt 8.500 extra plekken te creëren, maar ‘de tot nu gevolgde werkwijze volstaat niet meer,’ aldus de staatssecretaris. Er zijn maatregelen nodig die ‘garantie geven op extra opvangplekken’.

Afghanen

Lees ook dit commentaar van Gertjan van Schoonhoven: Als het om asiel gaat, lijdt Nederland aan morele overstretch

Dat klonk dreigend en dat klonk als dwang. En die kant gaat het inderdaad op. Nadat Gorinchem dit weekeinde al meldde dat het van de staatssecretaris een ‘aanwijzing’ had gekregen om asielzoekers op te vangen in een voormalig belastinggebouw – een rijkslocatie dus – werd dinsdag bekend dat hetzelfde geldt voor de regio Rotterdam, Enschede, Venray en Alkmaar. De frustratie bij burgemeester Reinie Melissant (CDA) van Gorinchem – die afgelopen weekeinde een telefoontje van de staatssecretaris kreeg – droop er dit weekeinde vanaf.  ‘Ze belde om te vertellen dat we een aanwijzing krijgen voor acute noodopvang voor asielzoekers. Dat viel rauw op mijn dak,’ aldus Melissant tegen de NOS. De vier andere gemeenten die een aanwijzing kregen, reageerden dinsdag even kritisch. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam sprak van een ‘onterechte tik op de neus’.

Gemeenten worden bestraft, terwijl daar de schuld niet ligt

De frustratie is begrijpelijk. De beeldvorming is een beetje dat gemeenten niet thuis geven als het gaat om de opvang van asielzoekers, maar dat klopt niet.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw