Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Val van Afghanistan was grootste internationale gebeurtenis van 2021

31 december 2021Leestijd: 5 minuten

In zijn laatste column van 2021 blikt Afshin Ellian terug op de grootste internationale gebeurtenis van het jaar: de machtsovername door de Taliban in Afghanistan, twintig jaar na 9/11. Het Westen moet de terreurbeweging op geen enkele wijze steunen of erkennen. Het moet zich beperken tot humanitaire hulp aan noodlijdende Afghanen.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Een bewogen jaar nadert de eindstreep. Weliswaar beheerste de coronapandemie ons dagelijks leven, toch is de pandemie van  voorbijgaande aard. De wetenschap boekt immers successen in de strijd tegen het coronavirus. Hopelijk zal de pandemie in 2022 voor het Westen minder dramatisch uitpakken. De verspreiding van een virus blijft afhankelijk van ons gedrag.

Er is een ander, politiek virus, dat na twintig jaar een groot succes heeft geboekt. Het jihadisme heeft in het twintigste herdenkingsjaar van de aanslagen van 9/11 weer een land weten te veroveren. En dat is niet van voorbijgaande aard.

Machtsovername Taliban is grootste internationale gebeurtenis 2021

In 2001 werden de Taliban verslagen door de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en de Afghaanse partizanen van de Noordelijke Alliantie.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

In 2004 stelden de Afghanen een nieuwe grondwet vast, waarin de basisregels van een democratische rechtsstaat werden opgenomen. Daarna volgden de verkiezingen voor het parlement en presidentschap. Er was sprake van corruptie en wanbeleid, maar dat is niet uitzonderlijk voor een land in ontwikkeling. De persvrijheid werd door de overheid in grote lijnen gerespecteerd. Er waren indertijd Iraanse kunstenaars en schrijvers die in Kabul in vrijheid en veiligheid wilden en konden leven en werken.

Er werd ook een internationale, door de Verenigde Naties gesteunde troepenmacht ingesteld om de veiligheid van de Afghanen te garanderen. Afghanistan was onder de protectie van de westerse geallieerde landen een baken van vrijheid in het Midden-Oosten. Geen Zwitserland, maar wel een baken van verlichting! Dat is nu definitief voorbij.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.