Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Oranjes belichamen houding van gemiddelde Nederlander over coronaregels

18 december 2021

Het verjaardagsfeest van prinses Amalia dat niet corona-proof was, illustreert hoe er wordt geworsteld met de coronaregels. En hoe overal wordt geprobeerd om die naar eigen inzicht in te vullen. Juist de Oranjes zouden dit niet moeten doen, schrijft Carla Joosten.

Het was in de volle openbaarheid te zien. Prinses Beatrix in coronatijd op werkbezoek in Curaçao. Blauw Bloed, toen nog in de vertrouwde vorm als tv-programma over royalty op de zaterdagavond, toonde Beatrix omringd door  enthousiaste Curaçaoënaars.

Lees ook deze column van Gerry van der List: Slijmerig boekje over Amalia biedt voer voor republikeinen

Het was onthullend hoe weinig afstand er werd gehouden en hoe lang niet iedereen een mondkapje droeg. Een rare gewaarwording op het moment dat in Nederland de oude regels weer werden ingesteld. Na haar terugkeer volgde het bericht dat prinses Beatrix corona had.

Het bezoek wekte weinig ophef. Des te meer deed de verjaardagsfuif van prinses Amalia dat, op zaterdag 11 december in het park van paleis Huis ten Bosch. Er zouden 21 uitnodigingen de deur uit zijn gegaan. De Telegraaf berichtte dat er honderd gasten waren.

Het dringende advies is niet meer dan vier gasten thuis uit te nodigen

Hoe dat ook zij, 21 gasten is al in strijd met het dringende advies van de overheid om thuis – flatje of paleis – niet meer dan vier gasten uit te nodigen.

De Oranjes beginnen een aardige reputatie op te bouwen met hun gedrag in coronatijd, getuige eerder de omstreden vakantiereis naar Griekenland en de keren dat er door het koninklijk huis geen afstand is gehouden, zoals in een Grieks restaurant en in de Haagse Oranjewijk.

Tekst gaat door na tweet

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Blijkbaar is het moeilijk om als koninklijk gezin te moeten voldoen aan van bovenaf opgelegde regels. De Oranjes zijn geen gewone burgers, ze vormen een gezin waarvan we er maar één hebben. Gelden de regels voor gewone zielen dan niet voor hen? Wel degelijk. Zeker als het gaat om de gezondheid.

Al marchanderen we bijna allemaal met de regels

Gedragen ze zich dan zo afwijkend? Eenentwintig gasten uitnodigen, is wel erg veel, maar marchanderen en naar eigen inzichten de adviezen van de overheid interpreteren, doen we bijna allemaal. Velen vertrokken naar de zon, ook toen dat streng werd afgeraden. En zie hoe sportclubs proberen de regels naar hun hand te zetten. Velen zoeken de grenzen van het toelaatbare op.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,60 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.