Philip van Tijn Premium Corner

De ongelofelijke goedgelovigheid in de strijd tegen kindbruiden

26 december 2021Leestijd: 5 minuten

In Denemarken werd voormalig minister Inger Stojberg veroordeeld wegens het scheiden van immigranten-echtparen als één van de twee partners minderjarig was. Bij die veroordeling is sprake van ongelofelijke goedgelovigheid, schrijft Philip van Tijn.

Een lid van het Deense parlement, het Folketing, is enkele weken geleden door een speciaal gerechtshof veroordeeld tot twee maanden cel en tegen deze veroordeling is geen beroep mogelijk. Zij is het vijfde parlementslid in anderhalve eeuw dat dit is overkomen; de laatste keer tot nu toe was in 1996.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Deze vrouwelijke parlementariër, Inger Stojberg, werd bovendien in de afgelopen week haar parlementszetel ontnomen na een stemming onder haar (voormalige) collega’s in het Folketing, met als reden de onvoorwaardelijke celstraf. Maar dat is geen vanzelfsprekend gevolg, want anders had er niet over moeten worden gestemd!

Nauwelijks aandacht voor belangrijke zaak

Inger Stojberg is niet zomaar iemand; zij zit (zat) sinds 2001 in het Folketing en was van 2009-2019 minister in verschillende kabinetten, met verschillende portefeuilles. Ze was dat als lid van de centrum-rechtse partij Venstre, waarvan ze het lidmaatschap opzegde toen de impeachment-procedure begon. Deze zaak was alleen mondjesmaat in de Nederlandse media te vinden.

Want, u begrijpt het, de 678ste dag corona en de 200-zoveelste dag demissionair kabinet, vroegen alle aandacht en ruimte. Maar het is geen alledaagse gebeurtenis in een beschaafd Europees land, waarmee Nederland in vele opzichten wordt vergeleken (Noord-Europees, vlak, welvarend, monarchie, tolerantie). Buiten Nederland was de aandacht ook niet bovenmatig, behalve ongetwijfeld in Denemarken.

Iedere 15-jarige bruid is een vrijwillig kindbruidje, zegt de Deense ombudsman

In 2016 nam Stojberg als minister van Immigratie en Integratie het besluit om immigranten-echtparen van wie minstens één van de partners minderjarig was ‘uit elkaar te halen’ en in verschillende centra onder te brengen. Het betrof 23 stellen overwegend Syrische vluchtelingen; in de meeste gevallen was de vrouw/het meisje 15-17 jaar oud, vaak al moeder en/of zwanger. Stojberg deed dit naar eigen zeggen om kindbruiden te beschermen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.