Premium Lock De ongelofelijke goedgelovigheid in de strijd tegen kindbruiden

26 december 2021Leestijd: 5 minuten
Voormalig minister Inge Stojberg. Foto: ANP

In Denemarken werd voormalig minister Inger Stojberg veroordeeld wegens het scheiden van immigranten-echtparen als één van de twee partners minderjarig was. Bij die veroordeling is sprake van ongelofelijke goedgelovigheid, schrijft Philip van Tijn.

Een lid van het Deense parlement, het Folketing, is enkele weken geleden door een speciaal gerechtshof veroordeeld tot twee maanden cel en tegen deze veroordeling is geen beroep mogelijk. Zij is het vijfde parlementslid in anderhalve eeuw dat dit is overkomen; de laatste keer tot nu toe was in 1996.

Philip van Tijn is bestuurder, toezichthouder en adviseur. Hij schrijft wekelijks een blog over de actualiteit.

Deze vrouwelijke parlementariër, Inger Stojberg, werd bovendien in de afgelopen week haar parlementszetel ontnomen na een stemming onder haar (voormalige) collega’s in het Folketing, met als reden de onvoorwaardelijke celstraf. Maar dat is geen vanzelfsprekend gevolg, want anders had er niet over moeten worden gestemd!

Nauwelijks aandacht voor belangrijke zaak

Inger Stojberg is niet zomaar iemand; zij zit (zat) sinds 2001 in het Folketing en was van 2009-2019 minister in verschillende kabinetten, met verschillende portefeuilles. Ze was dat als lid van de centrum-rechtse partij Venstre, waarvan ze het lidmaatschap opzegde toen de impeachment-procedure begon. Deze zaak was alleen mondjesmaat in de Nederlandse media te vinden.

Want, u begrijpt het, de 678ste dag corona en de 200-zoveelste dag demissionair kabinet, vroegen alle aandacht en ruimte. Maar het is geen alledaagse gebeurtenis in een beschaafd Europees land, waarmee Nederland in vele opzichten wordt vergeleken (Noord-Europees, vlak, welvarend, monarchie, tolerantie). Buiten Nederland was de aandacht ook niet bovenmatig, behalve ongetwijfeld in Denemarken.

Iedere 15-jarige bruid is een vrijwillig kindbruidje, zegt de Deense ombudsman

In 2016 nam Stojberg als minister van Immigratie en Integratie het besluit om immigranten-echtparen van wie minstens één van de partners minderjarig was ‘uit elkaar te halen’ en in verschillende centra onder te brengen. Het betrof 23 stellen overwegend Syrische vluchtelingen; in de meeste gevallen was de vrouw/het meisje 15-17 jaar oud, vaak al moeder en/of zwanger. Stojberg deed dit naar eigen zeggen om kindbruiden te beschermen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw