Premium Lock China, jihadisme, corona: Westen heeft nieuw groot verhaal nodig tegen internationale wanorde

03 december 2021Leestijd: 4 minuten
V.l.n.r.: Xi Jinping, Taliban en behandeling coronapatiënt op IC. Foto's: via ANP.

De opkomst van China, een heropleving van het jihadisme en de coronapandemie creëren een giftige cocktail. Tegenover de internationale wanorde die de machtspositie van het Westen bedreigt, is een nieuw bindend verhaal nodig, schrijft Afshin Ellian.

De internationale wanorde groeit met de dag. Chaos werpt zijn donkere schaduw vooruit. De uit balans geraakte internationale betrekkingen vormen een bedreiging voor Europa. Al sinds het ontstaan van de mens tracht hij chaos te vermijden. Chaos werd en wordt als een ernstige bedreiging beschouwd voor het leven van de mens, voor zijn welzijn en voor zijn ontwikkeling.

Na oorlog of grote ziekte wordt nieuwe internationale orde opgericht

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Orde bracht rust en voorspoed in de wereld. Alleen oorlogen (tirannieën) en ziekten konden de orde aan het wankelen brengen. Maar na een oorlog of het uitroeien van een ziekte werd de orde opnieuw opgericht, met nieuwe rechtvaardigingsgronden. De mens wil in een geordende wereld leven. En uiteindelijk hoopt iedereen in zijn eigen natuurlijke omgeving ook zonder vrees te leven. Staat, recht, moraal, wetenschap en religie staan dus in dienst van de orde scheppende krachten.

Adjiedj Bakas bespreekt in zijn nieuwe boek Het Tijdperk van Chaos. De wereld en de Pandemie de mogelijke naderende chaos in verscheidene domeinen. Bakas zet ons aan het denken, omdat hij geen last heeft van conventies. Hij draagt de last van procedures en criteria niet. Hij denkt vrij en onbekommerd. De auteur benoemt en beschrijft de zaken zoals ze zijn, of zoals ze zouden kunnen zijn. Een greep uit een aantal onderwerpen die Bakas analyseert:

‘Narcostaat Nederland’ – Hieraan hoeven we niks toe te voegen.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

 

‘Forse bezuinigingen op de zorg komen eraan’ – Hieraan wil niemand denken. De gedachte daaraan is een angstaanjagende voorstelling.

‘Opkomst van de doe-het-zelf-euthanasie’ – Dit is al bijna gaande: zelfmoordtoko’s moeten zich nu al bij de rechter verantwoorden.

‘Een stoplichtsamenleving’ – Ook dit dreigt te gebeuren door invoering van de QR-code, maar ook door de inclusiviteiteisen.

Bakas kijkt niet alleen naar mogelijke negatieve ontwikkelingen. Terecht ziet hij ook de positieve gevolgen van een vermenging van cyberspace met de fysieke wereld. Hij voorspelt zelfs dat we thuis dankzij digitale coaching gerechten met restaurantkwaliteit kunnen koken. Dat zou de redding zijn voor sukkels als ondergetekende.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw