Progressieve droom van economie zonder groei is een waanidee

03 november 2021Leestijd: 3 minuten
Winkelend publiek in het Rotterdamse centrum. Foto: ANP

We moeten ons niets aantrekken van de links-liberale ideeën over een economie zonder groei, schrijft Constanteyn Roelofs. Uiteindelijk verloopt de weg naar een meer gelijke en eerlijkere wereld immers altijd omhoog.

Het volgende niet al te briljante idee dat nu modieus is onder de links-liberale orde: een economie zonder groei. Voor ‘het klimaat’ (id est: de geprojecteerde existentiële angst van progressieve mensen) moeten we allemaal een stapje terug doen en de economie niet meer laten groeien.

Constanteyn Roelofs

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Geen nieuwe fabrieken, geen nieuwe producten, geen innovatie, gewoon lekker opmaken wat we hebben en daar tevreden mee zijn. Zoals dat gaat met modieuze domme dingen, is het ineens overal. In De Groene Amsterdammer, bij de VPRO – er is zelfs een hele expositie aan gewijd in de Lakenhal te Leiden. Ook verschrikkelijk: van die types op LinkedIn die vinden dat we net als Bhutan niet naar de groei van het bbp moeten kijken, maar naar ‘het nationale geluksgetal’.

Winst van de een gaat ten koste van de ander

Het probleem is natuurlijk dat in een stagnerende economie zonder groei en innovatie de welvaart zich concentreert aan de top, omdat het economisch verkeer wel doorgaat ten gunste van de mensen die al veel hebben en daar meer van kunnen maken. In een economie zonder groei wordt het economisch verkeer een zero-sum game: alle winst van de een moet ten koste gaan van de ander.

Denk maar aan Monopolie: als de straatjes allemaal zijn verdeeld, concentreren de gekleurde briefjes zich allemaal bij de mensen met de meeste pandjes. Historisch gezien zijn stagnerende en niet-innoverende economieën altijd extreem ongelijke economieën, met navenante gevolgen voor de verliezers aan de verkeerde kant van de statistische verdeling.

De taart met veel meer mensen verdelen

Een ander probleem met dit idee zero growth economy is dat het vrijwel áltijd komt van mensen die ook voor de massamigratie zijn. In dat geval krijg je dan de situatie dat de taart niet groter wordt, maar dat je ’m wel over meer mensen moet verdelen. Men zegt in het progressieve kamp wel dat ze in minderbedeelde stukken wereld op de boot stappen door armoede, onze koloniale misdaden en oorlog, maar die drieslag moet zijn: Audi, Mercedes en BMW.

Ze  komen naar het kapitalistische Westen omdat ze hier op basis van onze reputatie wel een groeiende en innoverende economie verwachten en hier wél een graantje mee te pikken is, in tegenstelling tot de thuislanden waar de disfunctionele economieën in handen zijn van een kleine elite die groei en innovatie bemoeilijkt.

Dat mag, natuurlijk, maar dan moeten we wel die groei realiseren om de integratie van Nieuwe Nederlanders voorspoedig te laten verlopen. Integratie is immers au fond vooral opname in de middenklasse – maar als de middenklasse niet meer groeit omdat de economie niet meer groeit en de rijken er met de poet vandoor gaan, dan stopt de integratie ook. Geen goed idee. 

Lees meer over beperkte economische groei: De holle leegte van de Donuteconomie

Groeiende BV Nederland

Kortom, we moeten ons als weldenkende vaderlanders lekker niets aantrekken van wat ze in de progressieve chattering classes van de economie vinden, maar gewoon lekker aan de slag met het bouwen van groeiende en innoverende bedrijven voor een groeiende BV Nederland. Uiteindelijk gaat de weg naar een meer gelijke en eerlijkere wereld immers altijd omhoog.