René van Rijckevorsel Premium Corner

Nieuwe migratiecrisis dreigt. Waar is de EU als je haar nodig hebt?

09 november 2021Leestijd: 3 minuten

De Wit-Russische autocraat Loekasjenko tart Europa: hij haalt Syriërs, Irakezen en Afghanen en stuurt ze via Polen door naar andere EU-landen. Een nieuwe migratiecrisis dreigt, schrijft René van Rijckevorsel. Waar is de EU als je haar nodig hebt?

Despoten aan de rand van het grondgebied van de Europese Unie kennen feilloos de zwakke plekken. Denk aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan die eerder dit jaar met ‘sofa-gate’ een tweespalt tussen de Europese Commissie en de Europese Raad wist te bewerkstelligen.

Lees het omslagverhaal: De achterdeur staat open

Herinneringen aan migratiecrisis 2015

De Wit-Russische autocraat en verkiezingsfraudeur Aleksandr Loekasjenko bedacht een nog cynischer variant van Europaatje pesten. Gesteund door de Russische president Vladimir Poetin gebruikt hij bewoners van het Midden-Oosten als wapen in zijn strijd met de Europese Unie (EU), nu hij lijdt onder sancties. Hij haalt Syriërs, Irakezen en Afghanen op met vliegtuigen, en spiegelt ze een beter leven voor. Eenmaal in Wit-Rusland worden ze met harde hand naar de Poolse en Litouwse grens gecommandeerd. De beelden van massa’s die zich een weg willen banen door de afrasteringen, roepen herinneringen op aan de migratiecrisis van 2015.

Luister ook de podcast met Gertjan van Schoonhoven en René van Rijckevorsel:

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.