Ingezonden opinie

Ingrid Michon-Derkzen: ‘Bredere aanpak van ondermijnende drugscriminaliteit’

23 november 2021

Alleen als we alle schakels in de drugsketen aanpakken, is er kans ooit grip te krijgen op de onderwereld, schrijft Tweede Kamerlid Ingrid Michon-Derkzen (VVD) in een ingezonden opinie.

Vroeger was alles beter. Het wordt vaak gezegd en even zo vaak betwijfeld. Het geldt in elk geval niet voor de wereld van de misdaad. Ik ben niet naïef. Ik weet best dat diefstal, zedenmisdrijven en ook drugshandel niet pas van het afgelopen decennium zijn. De jointjes die in de jaren zestig werden gerookt, kwamen ook niet uit de lucht vallen.

Drugsimperiums zijn direct om ons heen aanwezig

Ingrid Michon-Derkzen (1976) is Tweede Kamerlid voor de VVD.

 

Ingezonden opinieartikelen worden geselecteerd door de redactie,
maar vertegenwoordigen niet noodzakelijkerwijs het standpunt van EW.

 

Maar de keiharde wereld van de georganiseerde misdaad zoals we die vandaag zien, was een halve eeuw geleden niet zo zichtbaar. Je kunt je er niet aan onttrekken, het is niet langer ‘laat die criminelen elkaar lekker omleggen, dat ruimt lekker op en ik heb er geen last van’.

Wereldwijde drugsimperiums, als multinationals geleid door nietsontziende criminelen, zijn direct om ons heen aanwezig. Het kan een drugslab zijn in een boerderij in je dorp. Een kogel, omdat je toevallig in dezelfde auto rijdt als een crimineel doelwit. Of je kind dat op het schoolplein wordt geronseld om pakjes te bezorgen. Wie had gedacht dat we eens zouden leven in een wereld van liquidaties in woonwijken? Van vergismoorden? Van kogels voor advocaat Derk Wiersum en misdaadverslaggever Peter de Vries?

Intensiever samenwerken

Niet voor niets blijft de VVD hameren op het aanpakken van georganiseerde misdaad. Er gebeurt al een hoop, grote complimenten daarvoor! Maar we zijn er nog niet. Vanaf 2022 is, door onze inzet, elk jaar meer dan een half miljard euro extra beschikbaar om deze criminaliteit aan te pakken. Dit geld willen we terugzien in extra capaciteit en concrete resultaten.

Om complete drugslijnen plat te leggen, zullen we bij het begin moeten beginnen. Nederlandse agenten moeten kennis(sen) opdoen in Zuid-Amerika, waar de handel begint. We willen drones boven de containerterminal in onze havens die voor invoer worden gebruikt, zodat we zien wie welke partij drugs tussen de bananen vandaan plukt. En we moeten intensiever samenwerken met andere havens, zoals Antwerpen en Hamburg.

Zichtbaar blauw op straat

We moeten de drugsrunners in de smiezen hebben. Dat zijn vaak kwetsbare kinderen, gevoelig voor geld en status. We moeten kinderen beschermen door zichtbaar blauw op straat weer de ogen en oren in wijken te laten zijn. Een wijkagent, die zijn pappenheimers kent en weet wat er speelt. De zevenhonderd extra wijkagenten die we hebben geregeld, willen we dus niet achter een bureau, maar minimaal 80 procent van de tijd buiten, in de wijk. Plus toezicht in gebieden buiten de stad, waar drugscriminelen nu rustig hun zaakjes kunnen doen.

We moeten beter kunnen vervolgen voor handel in drugs. Dealers komen te vaak weg met een lage straf door te zeggen dat al die zakjes voor eigen gebruik zijn. En voor het verkopen van drugs aan kinderen moet een zwaardere straf gaan gelden.

Beslag leggen, straffen en een sober gevangenisregime

Het geld dat met deze handel wordt verdiend, moeten we volgen en afpakken. Direct beslag leggen, laat ze daarna maar uitleggen hoe ze eraan kwamen. We mogen niet accepteren dat macht door criminelen simpelweg wordt gekocht. Dat problemen met omkoping worden opgelost en eerlijke ondernemers steeds vaker het nakijken hebben.

Lees ook dit omslagverhaal: Is de drugsmaffia nog te verslaan?

Makelaars, boekhouders, advocaten en notarissen die meewerken om crimineel geld wit te wassen, worden wat ons betreft altijd strafrechtelijk aangepakt. En als we drugscriminelen in de bak hebben, moeten we zorgen dat ze hun zaakjes niet vanuit de cel kunnen voortzetten. Daarbij past een sober gevangenisregime, met minimaal contact met de buitenwereld en processen via videoverbinding.

Alleen zo, als we alle schakels in deze keten aanpakken, als we alle afdelingen van deze criminele multinationals aanpakken, maken we een kans ooit grip te krijgen op die onderwereld, die vooralsnog vooral ons in een greep houdt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.