Hoog tijd voor versterkt toezicht op advocatuur

03 november 2021Leestijd: 2 minuten
Demissionair Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming (VVD) op het Binnenhof. Foto: ANP BART MAAT

Heel verstandig om het toezicht op de advocatuur te verbeteren. In plaats van elf lokale dekens komt er één landelijk toezichthouder. Na alle affaires met ontspoorde advocaten was dat de hoogste tijd, vindt Gerlof Leistra.

Sommige advocaten maken letterlijk gemene zaak met hun cliënten. Meest recente dieptepunt was de ‘bijstand’ die de Utrechtse advocaat Youssef Taghi volgens justitie verleende aan zijn in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught gedetineerde neef Ridouan Taghi. Die is verdachte van een reeks liquidaties. De advocaat sprak met zijn neef onder meer over een gewelddadige ontsnapping uit de EBI en fungeerde als boodschappenjongen.

Advocaat Taghi had maandenlang vrije toegang tot zijn neef

Hoewel het Openbaar Ministerie bezwaar maakte tegen de verdediging door Youssef, zag de lokale deken geen reden hem terug te fluiten. Daardoor had die  maandenlang vrije toegang tot zijn neef.

Eerder waren er signalen dat advocaten informatie uit dossiers naar handlangers van Taghi lekten, terwijl hun cliënten nog in beperkingen zaten en geen contact met de buitenwereld mochten hebben. De lokale deken zag na eigen ‘onderzoek’ geen bewijs. Vraag is hoe diepgravend dat onderzoek was.

Dekker wil één landelijke toezichthouder op advocatuur

Om de integriteit van de advocatuur te versterken, wil demissionair minister Sander Dekker (VVD) van Rechtsbescherming de elf lokale dekens van de Orde van Advocaten vervangen door één landelijk toezichthouder. Zo moet het toezicht ‘onafhankelijker, uniformer en effectiever’ worden. Zijn voorstel sluit aan bij de wensen van de beroepsgroep zelf.

De elf lokale dekens hebben nu onvoldoende middelen om goed onderzoek te doen naar mogelijke misstanden. Bovendien zijn er verschillen tussen regio’s en kunnen advocaten die onder vuur liggen domweg verkassen naar een andere regio en zo buiten schot blijven.

Terechte zorgen over greep georganiseerde misdaad op advocaten

De landelijk toezichthouder mag van de minister extra toezichthouders aantrekken. Om de integriteit van de advocatuur te verbeteren en beter onderzoek te doen, is dat hard nodig. Dekker maakt zich terecht zorgen over de greep van de georganiseerde misdaad op advocaten. Om ze beter te beschermen tegen ondermijning, wil hij met de Orde in gesprek. Een goede zaak.