Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

FVD is een dictatoriale antidemocratische beweging

26 november 2021Leestijd: 4 minuten

Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) dreigde vorige week Sjoerd Sjoerdsma (D66) voor niet-bestaande misdaden voor een tribunaal te brengen. Het criminaliseren van medeparlementariërs past in de dictatoriale, antidemocratische aard van FVD, schrijft Afshin Ellian.

De democratie leeft niet van de uil van Minerva. Zij ademt conflicten. Kamerleden mogen daarom niet worden geïntimideerd of bedreigd bij het bepalen en uiten van hun standpunten. In Nederland verdienen parlementariërs een ruimhartige bescherming inzake de vrijheid van meningsuiting. Zonder vrees voor vervolging door de staat mogen Kamerleden en leden van andere vertegenwoordigende organen, zoals de gemeente en de provincie, hun opvattingen uiten tijdens plenaire zittingen. Daaraan wordt niet getornd.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Er zijn wel morele en politieke grenzen aan parlementaire debatten. Zo dient men zich te onthouden van het bagatelliseren van de Holocaust, de systematische vervolging en genocide van Joden voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit vormt immers het morele ijkpunt voor recht en politiek. Daarom keerde ik me tegen het demoniseren (nazificatie) van wijlen politicus/columnist Pim Fortuyn, PVV-Kamerlid Geert Wilders en anderen. Deze morele grens geldt dus voor links én rechts. Ook zijn er politieke conventies (tradities) die je in het parlement in acht moet nemen.

Al een tijdje vergelijkt Thierry Baudet, de leider van Forum voor Democratie (FVD), bepaalde handelingen van het naziregime met de tijdelijke coronamaatregelen. Op 3 mei dit jaar verspreidde FVD een poster waarop stond: ‘Sinds maart vorig jaar worden de vrijheden, waar onze grootouders voor hebben gestreden, steeds verder ingeperkt. Daarom herdenken we op 5 mei en staan we samen op voor vrijheid.’ Als reactie op de kritiek die hierop volgde, schreef Baudet een pamflet waarin hij stelde dat hij en FVD streven naar het veroorzaken van ophef.

Lees ook deze column van Geerten Waling: De sluipende tirannie van de tirannendoders

FVD

FVD is dus een ophefpartij. Wisten de kiezers die op FVD hebben gestemd dat de partij slechts is geïnteresseerd in ophef en niet in politiek of het vertegenwoordigen van belangen van de kiezers? FVD lijkt op een studentenvereniging die provocatie tot doel heeft. Maar studentenverenigingen zijn geen volksvertegenwoordigers en hoeven geen verantwoordelijkheid te nemen voor het welzijn, de gezondheid en de veiligheid van de bevolking.

Baudet overschreed grens met vergelijking Joden en ongevaccineerden

FVD-leider Baudet heeft onlangs de morele grens van de politieke betamelijkheid overschreden. Hij vergeleek de manier waarop ongevaccineerden in Nederland worden behandeld met de behandeling van Joden gedurende het naziregime. Tijdens een parlementair debat vroeg D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma aan FVD’er Pepijn van Houwelingen of hij daarvan afstand wilde nemen. Daarop zei Van Houwelingen: ‘Met welke periode mogen we úw misdaden, uw misdaden hier, dan wel vergelijken? (…) Uw tijd komt nog wel! Er komen tribunalen!’

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.