Jeroen van Wensen Premium Corner

Advies aan Hoge Raad om box 3 af te schieten te kort door de bocht

02 november 2021Leestijd: 2 minuten

Spaarders betalen te veel belasting, zegt de adviseur van de Hoge Raad in aanloop naar een zaak over de vermogenstaks van box 3. Maar de geboden oplossing om spaarders tegemoet te komen, is veel te kort door de bocht, schrijft Jeroen van Wensen.

Ongeveer 40 procent van de belastingplichtigen die belasting moeten betalen over hun box 3-vermogen (spaargeld, beleggingen, vastgoed) heeft dat vermogen gestald op een spaarrekening. Toch worden de 1,3 miljoen spaarders door de Belastingdienst aangeslagen alsof ze beleggen. Hoe hoger het vermogen is, hoe hoger volgens de Belastingdienst hun beleggingsresultaat (oplopend van 1,9 procent bij 50.000 euro tot 5,69 procent boven een miljoen).

Box 3 in strijd met Europees mensenrechtenverdrag

Met die verzonnen werkelijkheid is de advocaat-generaal, de adviseur van de Hoge Raad, het niet eens. Die stelt dan ook (terecht) dat de ficties in box 3 leiden tot een vorm van confiscatie ‘vergelijkbaar met onteigening zonder schadevergoeding of strafrechtelijke verbeurdverklaring’. De belasting is in strijd met het eigendomsrecht uit het Europese mensenrechtenverdrag.

Wat dit advies aan de Hoge Raad onderscheidt van eerdere adviezen, is de praktische oplossing die de advocaat-generaal aandraagt om de misstanden uit de weg te ruimen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.