Premium Lock Advies aan Hoge Raad om box 3 af te schieten te kort door de bocht

02 november 2021Leestijd: 2 minuten
Demissionair staatssecretaris van Financiën Hans Vijlbrief gaat over box 3. Foto: ANP

Spaarders betalen te veel belasting, zegt de adviseur van de Hoge Raad in aanloop naar een zaak over de vermogenstaks van box 3. Maar de geboden oplossing om spaarders tegemoet te komen, is veel te kort door de bocht, schrijft Jeroen van Wensen.

Ongeveer 40 procent van de belastingplichtigen die belasting moeten betalen over hun box 3-vermogen (spaargeld, beleggingen, vastgoed) heeft dat vermogen gestald op een spaarrekening. Toch worden de 1,3 miljoen spaarders door de Belastingdienst aangeslagen alsof ze beleggen. Hoe hoger het vermogen is, hoe hoger volgens de Belastingdienst hun beleggingsresultaat (oplopend van 1,9 procent bij 50.000 euro tot 5,69 procent boven een miljoen).

Box 3 in strijd met Europees mensenrechtenverdrag

Met die verzonnen werkelijkheid is de advocaat-generaal, de adviseur van de Hoge Raad, het niet eens. Die stelt dan ook (terecht) dat de ficties in box 3 leiden tot een vorm van confiscatie ‘vergelijkbaar met onteigening zonder schadevergoeding of strafrechtelijke verbeurdverklaring’. De belasting is in strijd met het eigendomsrecht uit het Europese mensenrechtenverdrag.

Wat dit advies aan de Hoge Raad onderscheidt van eerdere adviezen, is de praktische oplossing die de advocaat-generaal aandraagt om de misstanden uit de weg te ruimen.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw