Premium Lock Vertrek Bundesbank-president Weidmann geeft spanningen in eurozone weer

21 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Vertrekkend Bundesbank-president Jens Weidmann. Foto: AFP.

Centraal bankier Jens Weidmann stapt eind dit jaar voortijdig op als president van de Bundesbank. Zijn afscheidswoorden weerspiegelen de Duitse onvrede over het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB), schrijft Marijn Jongsma.

Weidmann vertrekt naar eigen zeggen om ‘persoonlijke redenen’. Hoe dat ook zij, volgens Annalisa Piazza, analist bij vermogensbeheerder MFS, toont de afscheidsbrief van Weidmann aan dat hij zich de afgelopen tien jaar ‘ongemakkelijk’ heeft gevoeld bij het Europese monetaire beleid. Zijn visie is ‘duidelijk veel conservatiever dan het huidige standpunt van de ECB’.

Afscheidsbrief: inflatiebestrijding cruciaal

In de afscheidsbrief benadrukt de Bundesbank-baas dat het ‘cruciaal’ is om niet alleen te kijken naar het risico van deflatie, maar ook het risico op inflatie goed in de gaten te houden. Het bestrijden van inflatie (geformuleerd als een stijging van het gemiddelde prijspeil van meer dan 2 procent per jaar) was altijd dé kerndoelstelling van de Bundesbank, en vervolgens de ECB.

De timing van het vertrek is opvallend, want na jaren van lage inflatie en soms zelf deflatie is er in de eurozone nu juist sprake van serieuze inflatie. Tot dusver is de ECB echter huiverig om te vroeg op het gaspedaal te trappen; de hogere geldontwaarding zou slechts tijdelijk zijn en de zwakkere eurolanden kunnen een hogere rente niet aan. Weidmann hamert op het inflatiemandaat van de ECB, dat niet mag worden gegijzeld door begrotingsbeleid of financiële markten.

Haviken verliezen het van de duiven

Weidmann geldt – net als zijn Nederlandse collega Klaas Knot – binnen het ECB-bestuur als een ‘havik’: een centrale bankier die meer  dan de ‘duiven’ is gericht op inflatiebestrijding. Na de krediet- en schuldencrisis trokken de duiven aan het langste eind (te beginnen in de Verenigde Staten overigens), met een korte rente van nul of negatief en grootschalige opkoopprogramma’s om ook de lange rente laag te houden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.
Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw