René van Rijckevorsel Premium Corner

Top bevestigt: effectief asielbeleid EU blijft heel ver weg

22 oktober 2021

Het hoofdgerecht op het menu van de Europese Raad was vrijdag 22 oktober ‘migratie’. Een deel van de EU-landen ziet opeens enorme aantallen asielzoekers binnenkomen, ook Nederland. Maar de 27 leiders konden het over weinig eens worden, terwijl juist in gemeenschappelijke actie de snelle oplossingen zijn te vinden, schrijft René van Rijckevorsel.

Ja, er is deze vrijdag héél lang over gesproken in Brussel. Over wat de 27 EU-lidstaten gemeenschappelijk kunnen doen aan hét hoofdpijndossier van dit moment: de enorme asielinstroom die vooral Noordwest-Europa teistert. Met niet alleen Afghanen. Natuurlijk zitten tussen hen ook echte vluchtelingen, maar twee op de drie hebben niks in de Europese Unie te zoeken. Zij kunnen alleen niet worden teruggestuurd omdat hun landen van herkomst hen niet terugnemen. Ze verstoppen het systeem én de opvang.

Het is een probleem dat schreeuwt om snelle oplossingen die juist door eendrachtige EU-samenwerking kunnen worden gerealiseerd. Maar het resultaat van het lange praten in Brussel is dat er op korte termijn weinig tot geen concrete actie komt. Terwijl die quick fixes er wel degelijk zijn.

Noord-Afrika onder druk zetten met visabeleid

In EU-verband Noord-Afrika collectief onder druk zetten met visabeleid, om ze te dwingen hun landgenoten terug te nemen die niks in de EU te zoeken hebben? Gaat niet gebeuren. Frankrijk gaat dat trouwens op bilaterale basis wel doen. Dreigen met intrekken van alle ontwikkelingsgeld? Gaat niet gebeuren.

Oké, de duizenden kilometers aan buitengrenzen moeten worden versterkt – daarover zijn de landen het eens. Makkelijker gezegd dan gedaan. En als het straks echt winter wordt  – je ziet de beelden van schamel geklede Aziatische of Afrikaanse kinderen in de sneeuw aan de andere kant van het grenshek al voor je. Daarvan kan geen politicus het winnen. Beter is het om de migranten in spe al in hun thuisland actief te ontmoedigen en opvang in de regio te organiseren. Dat laatste is sinds de Turkije-deal en de gebeurtenissen in Afghanistan gelukkig wel gefundenes Fressen in de EU.

Grote problemen met opvang asielzoekers

Maar ondanks die maatregelen zien landen als Zweden, Duitsland, België, Frankrijk en Nederland de afgelopen maanden de aantallen asielzoekers razendsnel oplopen. Nederland en België hebben al grote problemen om de opvang in goede banen te leiden: ze hebben domweg niet genoeg opvangplaatsen. En voor de echte vluchtelingen heeft Nederland niet eens voldoende woningen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.