Premium Lock Nieuw leiderschap van Kaag is leeg en on-Nederlands

01 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
D66'ers Sigrid Kaag en Rob Jetten. Foto: ANP

Er is één zekerheid te midden van alle onzekerheden: dit demissionaire kabinet zal weer een regerend kabinet worden. Dit was zeven maanden geleden al te regelen. Maar mevrouw Sigrid Kaag vond het nodig om het land al die tijd bezig te houden met haar progressieve fantasie, schrijft Afshin Ellian.

Afshin Ellian

Prof.mr.dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

D66 is de partij van de elite die ontploft van toekomstfantasieën over het Land van Ooit, en de ChristenUnie paste niet bij die fantasieën. D66 en ChristenUnie hebben op het gebied van klimaatbeleid en immigratie bijna dezelfde opvattingen. En toch sloot D66 de ChristenUnie uit, omdat ze over immateriële zaken van mening verschillen. De dreiging van nieuwe verkiezingen bracht D66 terug in de politieke realiteit. In de peilingen gaat het niet goed met D66 en de populariteit van mevrouw Sigrid Kaag klettert naar beneden.

Waarom is Sigrid Kaag zo’n ongeleid projectiel?

Kaag heeft hopelijk geleerd dat de politiek in normale tijden niet door fantasieën gestalte krijgt, maar door de machtsverhoudingen. Net als velen worstel ik met de vraag waarom Kaag zich gedroeg als een ongeleid projectiel. Wie kon rekenen, wist dat slechts met CDA en VVD een regering kan worden gevormd. Daarom moest Kaag volgens de regels van politiek juist zo min mogelijk haar toekomstige onontkoombare partners beledigen, treiteren en op de ziel trappen.

Er zijn minstens twee redenen te noemen waarom Kaag zich als een ongeleid projectiel gedroeg. De eerste heeft te maken met het feit dat Kaag tamelijk onbekend is met de Nederlandse politieke cultuur en omgangsvormen. Zij leefde geestelijk in het Midden-Oosten, waar de leider dicteert wat er moet gebeuren, en lijfelijk was zij vooral – vanwege haar diplomatieke activiteiten – in de wereld van dictators. Dit type sferen past niet bij Nederland.

Mannelijke omgeving van Kaag zorgt voor merkwaardig tactiek van D66

De tweede reden van Kaags vreemde gedrag ligt in haar mannelijke omgeving. Zij wil vrouwen aan de top, maar zelf verzamelde zij vooral mannen om zich heen. Over de adviesgroep van Kaag verscheen een zeer interessant artikel met feiten en informatie in De Telegraaf. Het team- Kaag verspreidde nare geruchten over informateur Johan Remkes, dat hij als een dronkenlap niet in staat zou zijn om de onderhandelingen te leiden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw