Premium Lock Moet de draai van Sigrid Kaag worden beloond? Nee, natuurlijk niet

05 oktober 2021Leestijd: 4 minuten
Sigrid Kaag (D66) geeft op het partijkantoor een toelichting op de doorbraak in de formatie. Foto: ANP.

Regeringsdeelname van GroenLinks en PvdA is de minst logische vertaling van de verkiezingsuitslag, schrijft Roelof Bouwman. Toch hield D66 er meer dan een half jaar aan vast. Waarom is luisteren naar de kiezer zo moeilijk voor Sigrid Kaag?

De historici, politicologen en psychologen die zich over een aantal jaren gaan buigen over de kabinetsformatie van 2021, zullen niet lang hoeven na te denken over de vraag wanneer de gekte begon. Dat was op de avond van woensdag 17 maart.

Roelof Bouwman (1965) is historicus en journalist. Hij schrijft wekelijks over politiek, geschiedenis en media.

Sigrid Kaag deed moedige
poging om Rutte te onttronen

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van die dag deed Sigrid Kaag een moedige poging om de doorgewinterde VVD-premier Mark Rutte te onttronen. De D66-lijsttrekker, naar eigen zeggen gespecialiseerd in ‘nieuw leiderschap’, wilde Nederlands eerste vrouwelijke minister-president worden.

Dat mislukte – en niet een klein beetje. De VVD bleef D66 maar liefst 10 zetels voor. Toen Rutte werd uitgedaagd door de PvdA-lijsttrekkers Job Cohen (2010) en Diederik Samsom (2012) moest hij zijn uiterste best doen en werd het een close finish: 1 zetel voorsprong op Cohen, 3 zetels voorsprong op Samsom. Winnen van Kaag daarentegen bleek een fluitje van een cent.

Niet D66 boekte de grootste zetelwinst, dat deed FVD

Ook op een ander belangrijk punt ging het mis met de campagne van Kaag: haar partij boekte niet de grootste zetelwinst. D66 (plus 5 zetels) werd nipt afgetroefd door Forum voor Democratie (plus 6 zetels).

Maar zelfs als het andersom was geweest: bij de verkiezingsoverwinningen van bijvoorbeeld Wouter Bos (plus 19 zetels in 2003), Jan Marijnissen (plus 16 zetels in 2006) en Geert Wilders (plus 15 zetels in 2010) kwam Kaag niet eens in de buurt. Haar winst was welbeschouwd klein bier.

D66-gezinde media trapten gretig in zogenaamde electorale landslide

Lees ook deze blog van Roelof Bouwman terug: Sigrid Kaag staat haaks op het D66 van 1966Sigrid Kaag wil premier worden namens D66

Door zeer uitbundig feest te vieren en zelfs een zorgvuldig geënsceneerd dansje op tafel te maken, wist Kaag echter de indruk te wekken dat ze op 17 maart een electorale landslide had bereikt. Veel media, toch al D66-gezind, trapten er gretig in.

Was het dan geen historische verkiezingsuitslag? Jawel, maar om een reden die je zelden hoort noemen: voor het eerst sinds 1998 wist een regeringscoalitie haar meerderheid in de Tweede Kamer te behouden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw