Redacteur Carla Joosten Carla Joosten Premium Corner

Minder Haagse poppenkast, meer goede wetgeving

06 oktober 2021Leestijd: 4 minuten

Een nieuwe bestuurscultuur? Daar hoort ook een nieuwe parlementaire cultuur bij. Informateur Johan Remkes (VVD) had niet veel tekst in het debat over zijn eindverslag over de kabinetsformatie, maar hij zei een paar rake dingen, schrijft Carla Joosten. Minder Haagse poppenkast, meer aandacht voor uitvoerbare wetgeving.

In Den Haag gaat het sinds de toeslagenaffaire over een nieuwe ‘bestuurscultuur’. In het debat dinsdag werd het woord liefst42 keer gebezigd. Ieder Kamerlid vult het naar eigen inzicht in. Meestal wordt vooral van het kabinet een andere cultuur verwacht. Dat zal ook moeten als het gaat om de informatievoorziening aan de Kamer. Die moet veel beter.

Maar bij bestuurscultuur hoort ook dat de Kamer zorgt voor wetgeving die uitvoerbaar is. Wetgeving die de werkvloer – de ambtenaren dus – de ruimte geeft om maatwerk te leveren. Deze wijze tips komen van Remkes, in het debat over zijn eindverslag van zijn eerste formatieronde.

Lees hier de HJ Schoo-lezing van Sigrid Kaag nog eens na

De Kamer kan zich zijn woorden ter harte nemen, want onder de nu zo kritische Kamerleden over de toeslagenaffaire zijn er die zelf meewerkten aan onuitvoerbare wetgeving. Maar daarover hoor je geen Kamerlid. Het is nog erger. Het in februari verschenen rapport over de dramatische toestand bij ’s lands uitvoeringsorganisaties van de parlementaire ondervragingscommissie onder leiding van toenmalig VVD-Kamerlid André Bosman is nog altijd niet behandeld in de Kamer. Over parlementaire bestuurscultuur gesproken. Ga je schamen, Kame.

Bij de discussie over parlementaire cultuur hoort volgens Remkes ook een discussie van de Kamer onderling over de onderlinge omgangsvormen. Een discussie die de Kamer volgens hem zelf moet voeren. Met andere woorden: kijk in de spiegel.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.