Marijn Jongsma Premium Corner

Lagere lasten op gas? Ja, maar tegelijk moeten we isoleren stimuleren

07 oktober 2021Leestijd: 2 minuten

Nu de gasprijs recordhoogtes bereikt, zijn alle ogen weer gericht op de overheid. Moet de staat het leed van een hoge energierekening verzachten? Dat is de inderdaad de enige manier om acute problemen te voorkomen, schrijft Marijn Jongsma. Maar wel als onderdeel van een breder isolatiebeleid.

Nederland was jarenlang een grote exporteur van aardgas. Nu de kraan van het Groningen-veld is dichtgedraaid, zijn we importeur geworden. Een kwetsbare positie, zo blijkt, als de prijzen door een samenloop van omstandigheden door het dak gaan.

De nieuwe editie van EW bestelt u snel en eenvoudig online. Op werkdagen voor 15.00 uur besteld, morgen bij u op de mat. Wilt u losse edities van EW bestellen?

Dat kan via onze webshop (gratis verzending)

De prijzen worden elders bepaald

Die prijzen worden op de markt bepaald. We kunnen onze eigen onderhandelingspositie verbeteren door meer voorraden aan te leggen en zaken te doen met meer toeleveranciers. Al is dat meer een oplossing voor de toekomst. Klimaatactivisten juichen de hoge prijzen juist toe: zo gaan we eindelijk versneld over op schonere alternatieven.

Het sociaal-economische probleem zit echter bij verbruikers die geen kant op kunnen (denk aan slecht geïsoleerde huurwoningen) en intussen hun koopkracht zien wegsmelten door een hogere energierekening. De koopkrachtplaatjes van Prinsjesdag kunnen de prullenbak in. Energie-armoede is het nieuwe buzzword.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.