Premium Lock Klaas Knot wil zeepbel huizenmarkt laten leeglopen met hulp van de fiscus. Een gewaagde operatie

12 oktober 2021Leestijd: 3 minuten
Klaas Knot tijdens de presentatie van het jaarverslag van De Nederlandsche Bank. Foto: ANP

Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank (DNB), waarschuwt voor de overspannen situatie op de aandelen- en huizenmarkt. Monetair beleid is echter een van de oorzaken, schrijft Marijn Jongsma. Corrigeren via de Belastingdienst roept weer nieuwe problemen op.

Dat de kwetsbaarheden toenemen, is zeker waar. De historisch lage rente is de belangrijkste oorzaak. Om hetzelfde rendement te halen, moeten beleggers veel meer risico nemen dan pakweg tien jaar geleden. Dus junkbonds in plaats van staatsobligaties, en meer aandelen in de standaardportefeuilleverdeling. Slaat de stemming om, dan zijn de verliezen groter. De zenuwen daarover zijn al terug te vinden op de markten, nu inflatie en rente zijn gestegen.

Het Europese monetaire beleid draagt bij aan kwetsbaarheid

Dat DNB zich zorgen maakt, past bij haar missie: het werken aan een evenwichtige macro-economische ontwikkeling en een schokbestendig financieel systeem (naast prijsstabiliteit uiteraard).Ook op de huizenmarkt (het belangrijkste vermogensbestanddeel van de gemiddelde Nederlander) heeft de lage rente geleid tot enorme prijsstijgingen. Om dat bij te kunnen benen, lenen vooral starters maximaal, zo constateert DNB, en ook weer meer aflossingsvrij. Dat maakt kopers, maar ook kredietverstrekkers kwetsbaar voor een omslag. Knot verwacht dat de huidige inflatieschok tijdelijk is. Maar: ‘Toch is het vanuit gezond risicobeheer belangrijk om met andere scenario’s rekening te houden.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw