Bram Hahn

Kabinet is steeds te laat in strijd tegen coronavirus

26 oktober 2021

Telkens opnieuw gokt het kabinet erop dat het wel zal meevallen met het coronavirus en reageert het te laat met gerichte maatregelen, schrijft Bram Hahn.

Al aan het begin van de pandemie benadrukte Michael Ryan, de Ierse topfunctionaris van de ­Wereldgezondheidsorganisatie WHO, een van de belangrijkste uitgangspunten bij het bestrijden van een virusuitbraak:Speed trumps perfection, oftewel: snel handelen is belangrijker dan alles perfect willen doen. Die simpele les heeft het Nederlandse kabinet ruim anderhalf jaar later nog altijd niet ten volle tot zich laten doordringen.

Lees ook dit coververhaal: Zijn er echt meer IC-bedden nodig?

Seinen staan allang op rood

Keer op keer reageren de inmiddels demissionaire bewindslieden Mark Rutte en Hugo de Jonge te laat als alle seinen op rood staan. Voorjaar 2020 duurde het lang voor er stevige maatregelen kwamen, aan het eind van de daaropvolgende zomer lieten ze zich verrassen door een heropleving van het virus, toen de vaccins kwamen verkoos Nederland ‘zorgvuldig’ boven ‘symbolisch snel prikken’. En nu lijkt het opnieuw te gebeuren.

Wetenschappers hebben steeds gezegd dat we niet zomaar af zijn van het coronavirus, en dat vaccins enorm zouden helpen, maar niet alle problemen zouden oplossen. Het vervelende is: hoe langer het kabinet draalt en erop gokt dat het wel zal meevallen met de overbelasting van huisartsen, verpleeghuizen en ziekenhuizen, des te steviger de maatregelen zullen moeten zijn om het tij weer te keren.

Persconferentie vervroegd, maar coronavirus heeft alweer voorsprong

De eerstvolgende persconferentie is drie dagen naar ­voren gehaald, naar dinsdag 2 november, en het OMT is weer om een spoedadvies gevraagd. Maar het virus heeft alweer een voorsprong.

Dat is nog een les van deze coronacrisis: dit kabinet leert niet van eerder gemaakte inschattingsfouten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.