Nicolette van den Hout Premium Corner

College tegen regeldruk moet eindelijk eens tanden krijgen

27 oktober 2021Leestijd: 2 minuten

De regeldruk voor ondernemers stijgt al jaren en blijft maar stijgen. Het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR), MKB-Nederland en VNO-NCW pleiten dan ook terecht voor meer mandaat voor het ATR, schrijft Nicolette van den Hout.

Het ATR adviseert het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer over de regeldrukeffecten van wet- en regelgeving. Vorig jaar kostten wetswijzigingen het bedrijfsleven 1,2 miljard euro. Daarvan zijn 569,3 miljoen euro structurele extra kosten en 628,8 miljoen euro eenmalige extra kosten, blijkt uit het jaarverslag over 2020 van het ATR. Het gaat hierbij om de kosten van het doorvoeren van de wetswijziging in de praktijk, zoals het inregelen van nieuwe systemen, het invullen van formulieren of het schrijven van nieuwe handleidingen.

In het jaarverslag constateert het ATR ook dat de aandacht van het kabinet voor de werkbaarheid van de wetswijzigingen in de praktijk te wensen overlaat . ‘In zes van de tien formele adviezen hadden wij gerede twijfel of bedrijven en/of burgers in de praktijk wel de wettelijke verplichtingen kunnen naleven,’ aldus het ATR.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.