Victor Pak

Biden kan heel goed leven met het strenge migratiebeleid van Trump

09 oktober 2021Leestijd: 3 minuten

Het migratiebeleid van Donald Trump was soms mensonterend. Toch neemt zijn opvolger cruciale delen van dat beleid over. Zo spreekt Joe Biden humane woorden, maar verandert hij het beleid van Trump amper, schrijft Victor Pak.

Deze zomer mocht Kamala Harris in Guatemala het immigratiebeleid van de Biden-regering toelichten. Haar boodschap was duidelijk. ‘Kom niet naar de Verenigde Staten. Als je wel komt, zullen wij je terugsturen.’

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Voor de progressieve vleugel van de Democraten was dat een fikse tegenvaller. Harris, de eerste vrouwelijke vicepresident, is in hun ogen een held, maar dit paste niet in het ideale linkse wereldbeeld. Daarin moeten  grenspolitie en douane worden afgeschaft en is iedereen welkom in de Verenigde Staten.

Weinig Amerikanen steunen ruimhartig asielbeleid

Biden weet beter. De bijnaam chef-uitzetter die president Barack Obama kreeg, was geen belediging. De waardering van ruimhartig asielbeleid is gering in de Verenigde Staten: maar één op de drie Amerikanen wil dat er meer migranten worden toegelaten.

Tijdens zijn campagne ging president Joe Biden niet mee in het wensdenken van links, maar beloofde wel dat het anders zou worden dan onder Trump. Hij noemde het beleid van zijn voorganger crimineel. Op de eerste dag van het presidentschap ondernam hij actie: decreten van Trump werden ingetrokken, zodat verblijfsvergunningen gemakkelijker worden verleend en de bouw van de grensmuur is gestaakt.

Biden zet immigratiebeleid van Trump op belangrijke onderdelen voort

Toch bleven belangrijke onderdelen van Trumps immigratiebeleid intact. Zo handhaafde Biden een maximum van 15.000 vluchtelingen dat de Verenigde Staten welkom heetten van 1 oktober 2020 tot 30 september 2021. Pas na stevige druk van progressieve Democraten schroefde Biden de limiet flink omhoog, naar 125.000. Toch boekten Trump en Biden gezamenlijk een laagterecord: slechts 11.445 vluchtelingen kwamen de afgelopen twaalf maanden het land binnen.

Ook maakt Biden gretig gebruik van een wetsartikel dat Trump inzette om asielzoekers uit te zetten zonder dat zij asiel konden aanvragen. De Amerikaanse overheid kan dat doen als het toelaten van asielzoekers de publieke gezondheid in gevaar brengt. Sinds de coronapandemie zette Trump het zogenoemde wetsartikel title 42 in.

Dubieuze mediarel om paardenfoto van grensagenten

Voor Biden kwam die bepaling eind september goed van pas toen duizenden Haïtianen een nieuwe crisis aan de grens veroorzaakten. Dankzij het wetsartikel kon Biden duizenden uitzetten zonder hun het recht te geven om een stroperige asielprocedure te starten.

Het vastzetten van de migranten bezorgde Biden nog een crisis in een crisis nadat een foto van grenswachten te paard voor ophef zorgde. De foto zou gelijkenis tonen met de manier waarop slaven werden behandeld. Zo werd geïmpliceerd dat grenswachten hun paardenzweep tegen de asielzoekers inzetten, al was daar geen bewijs voor.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bidens woorden sluiten niet aan bij zijn beleid

Media zoals The New York Times moesten hun verhalen aanpassen. Toch zijn de paardenpatrouilles op non-actief gesteld in afwachting van een onderzoek. De rel om de paarden toont aan dat Biden in een spagaat zit tussen zijn progressieve imago uit zijn campagne en het restrictieve immigratiebeleid dat hij van Trump heeft overgenomen.

In de rechtbank verdedigt de regering van Biden het gebruik van het wetsartikel om mensen zonder asielprocedure uit te blijven zetten. Biden wil er niet mee stoppen, omdat hij weet dat de immigratierecords dan nog hoger zullen uitvallen. Zo probeert Biden met humane woorden het strenge beleid van zijn voorganger voort te zetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.