Zihni Özdil

Schaf de Kamer van Koophandel af

11 september 2021Leestijd: 5 minuten

De Kamer van Koophandel (KvK) is gewetenloos, schrijft Zihni Özdil. Hij vraagt zich af: moet er eerst een journalist worden vermoord voor we dat staatsbedrijf opheffen?

Toen Kamerlid Tunahan Kuzu (DENK) voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal in het Turks een interview gaf voor de Turkse televisiezender A Haber, waren de rapen gaar. Nederlandse politici met een Turkse achtergrond die de Armeense genocide erkennen, moesten volgens Kuzu door ‘onze landgenoten in Europa ter verantwoording worden geroepen’. Na de uitzending stond ik met Dilan Yesilgöz (VVD), Nevin Özütok (GroenLinks), Cem Laçin (SP) en Sadet Karabulut (SP) in bijna alle grote Turkse media met naam en foto: ‘landverrader’.

Actie van Kuzu veroorzaakte lawine aan doodsbedreigingen

Zihni Özdil (1981) is historicus. Hij schrijft elke zaterdag een column voor ewmagazine.nl.

De gevolgen waren met geen pen te beschrijven. Weken zijn wij, als ook onze familie in Turkije belaagd. De doodsbedreigingen die de actie van Kuzu veroorzaakte, waren dermate concreet en direct dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) besloot een ‘red flag’ op mijn adres te zetten.

Eenmaal Tweede Kamerlid af moest ik me in 2019 als zzp’er inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) in Amsterdam. ‘Ik wil graag mijn adres geheimhouden,’ zei ik tegen de KvK-medewerker. ‘Dat is onmogelijk,’ antwoordde hij. Gelukkig had ik de avond ervoor goed gegoogeld en zei: ‘Maar op het internet staat dat het wel kan wanneer er zwaarwegende redenen voor zijn.’ Prompt toverde de KvK-medewerker een apart formulier tevoorschijn. Ik schreef netjes op:

‘Voormalig Tweede Kamerlid. Concreet en direct bedreigd vanuit Turks-nationalistische hoek. Adres is al geheim bij de Gemeentelijke basisadministratie. De NCTV heeft tevens een red flag gezet op mijn adres.’

Mijn adres moest openbaar blijven wegens ‘gebrek aan bewijs’

Een paar dagen later kreeg ik telefonisch te horen dat de jurist van de Kamer van Koophandel mijn verzoek had geweigerd. Mijn adres moest openbaar blijven wegens ‘gebrek aan bewijs’. Toen ik dit op Twitter gooide, kreeg ik heel snel een telefoontje van iemand van de landelijke KvK. ‘Sorry, misverstand, natuurlijk kunnen we uw adres geheim houden.’ Geheel in lijn met de actuele Nederlandse bestuurscultuur deed de KvK niks om mijn leven te beschermen. Het interesseerde ze niks. Tot ik het als ‘BN’er’ publiek maakte.

Dat was in 2019.

Vorige maand was er een moordaanslag op de Groningse blogger Willem Groeneveld die kritische columns schreef over corona-ontkenners. Twee brandbommen kreeg hij door zijn ruit. Hij en zijn vriendin waren bijna dood.

Hoe kwamen de aanslagplegers aan het adres van Groeneveld? Via de Kamer van Koophandel.

Wat is het nut van de Kamer van Koophandel voor mkb’ers en zzp’ers?

Wat is dan het nut van de Kamer van Koophandel voor mkb’ers en zzp’ers zoals Groeneveld? Het eerlijke antwoord is: niks. Helemaal niks. Voor deze column heb ik navraag gedaan bij alle zzp’ers en mkb’ers in mijn netwerk. Dat zijn er heel wat. Van journalisten, mijn kapster en mijn schoonheidsspecialist tot de waxbar waar ik met regelmaat mijn rug laat ontharen: zonder uitzondering begint elke ondernemer te schelden zodra het woord ‘KvK’ valt.

Meer over dit onderwerp: Kamer van Koophandel lekt beschermde persoonsgegevens, politiek wil opheldering

Hoe kan het dat de Kamer van Koophandel als bedrijf zo gewetenloos kan blijven?

Het antwoord is simpel: de KvK heeft een communistisch monopolie gekregen van de staat om ondernemers uit te kloppen. Je bent verplicht om je bij de KvK in te schrijven. Er is geen concurrent waar je naartoe kunt gaan als je ontevreden bent. Je gegevens zijn tegen betaling door iedereen op te vragen. Mkb’ers en zzp’ers kennen het gevolg: ze worden platgebeld, zelfs in de late avond, door telemarketeers – hoe vaak je je ook afmeldt bij de wassen neus die het ‘bel-me-niet-register’ is.

Volgens de eigen jaarrekening heeft de KvK maar liefst 1.862 medewerkers in dienst om het leven van ondernemers zuur te maken. Daarvoor krijgt de KvK 117,9 miljoen euro per jaar van de rijksoverheid, dus betaald van de belastingcenten van ondernemers.

KvK verdient 45 miljoen per jaar aan doorverkoop van adressen

Daarbovenop verdient de KvK 104,8 miljoen euro per jaar aan ‘operationele activiteiten’. Het is merkwaardig dat de jaarrekening die niet specificeert. Hoeveel van die 104,8 miljoen euro aan opbrengsten uit operationele activiteiten komt van de doorverkoop van adressen en telefoonnummers? Ik heb het nagevraagd bij de KvK. Het antwoord: 45 miljoen euro per jaar. U leest het goed: de KvK verdient  45 miljoen euro per jaar aan het tot schietschijf maken van mensen als Groeneveld.

Er is bijna geen land in Europa met zoveel zzp’ers als Nederland. De radicale ‘flexibilisering’ van ons land heeft niet alleen van journalisten, maar ook van bijvoorbeeld postbodes, veel leraren en zelfs verpleegkundigen een zzp’er gemaakt. Bijna allemaal mensen van wie het bedrijfsadres ook hun privéadres is.

De KvK speelt met hun levens. Geen zorg, zou je denken. Gelukkig hebben we een overheid. Die zou moeten afdwingen dat de levens van ondernemers bescherming genieten. Maar nee, keer op keer weigert de verantwoordelijke demissionair staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer (CDA) actie te ondernemen tegen de KvK.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Geheel in lijn met de Nederlandse bestuurscultuur wacht Keijzer af. Ze neemt geen verantwoordelijkheid. Tot het te laat is.

Het duurt niet lang meer voordat een journalist of zzp’er wordt vermoord

Want ik doe nu alvast een voorspelling: het duurt niet lang meer voordat een journalist of een andere zzp’er  thuis wordt mishandeld of vermoord. Door iemand die diens huisadres heeft gekregen van de KvK. Wanneer dat gebeurt, heeft zowel de KvK als Keijzer bloed aan hun handen.

Lees ook deze spraakmakende column van Zihni Özdil: Maarten van Rossem is bang voor Caroline van der Plas

Maar zo lang wil ik niet wachten. Sterker nog: ik zie überhaupt geen enkele reden om de KvK in stand te houden. Daarom mijn dringende oproep: schaf de KvK af. Nu. Ondernemers irriteren en ook nog eens 45 miljoen euro per jaar verdienen aan het van zzp’ers een schietschijf maken, mag geen verdienmodel zijn.

Zeker niet bij gratie van een communistische staatsmonopolie.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.