Constanteyn Roelofs

Haagse intellectuele hongerwinter beklemt het CDA

08 september 2021Leestijd: 4 minuten

Uit het nieuwe rapport over de koers van het CDA blijkt de ideologische leegte van de partij. Elk onderscheidend kenmerk van de partij, zoals het christendom, wordt onder het tapijt geveegd. Constanteyn Roelofs blikt vooruit op dit weekeinde, waarin de partij wederom gaat herbronnen.

Constanteyn RoelofsWekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Mensen die niet zo goed tegen vaagtaal van herkauwende communicatiemedewerkers kunnen: sluit het browservenster maar weer, want we hebben het deze week weer over het CDA-rapport Van Zwol. ‘Onze inhoud en verhaal zijn wat ons drijft. Met dit verhaal nemen we de verantwoordelijkheid voor de grote vraagstukken van onze tijd. Die verantwoordelijkheid past ons.’

Veel woorden van weinig betekenis past bij politieke cultuur

Er staat, in de beste traditie van de huidige politieke cultuur een heleboel, maar ook helemaal niets. En let wel: dit is nochtans de inhoudelijke reactie van Wopke Hoekstra! Arm CDA. En waarop is dit dan een reactie? Op nog meer kansloze vaagtaal natuurlijk: het rapport van Richard van Zwol over het ‘profiel en herkenbaarheid’ van het CDA. 

Het communiqué van Van Zwol biedt ook weinig concreets om je aan vast te houden. Neem nou alleen al de opdracht aan Van Zwol – dat hij op zoek moet naar ‘profiel’ en ‘herkenbaarheid’. Lege woorden voor kleine mensen. Voor een partijtop die zelf geen leiding durft te nemen en geen verantwoordelijkheid neemt voor de electorale afkalving, maar daarom eindeloos veel externe reputatiebureautjes en praatcirkels van brave leden tegen het probleem aangooit.

In Den Haag heerst een intellectuele hongerwinter

Uit zo’n proces komen natuurlijk conclusies die zo breed zijn gedeeld dat ze van elke eigenheid zijn ontdaan: ‘Recht doen: naar een eerlijke rechtsstaat voor iedereen. Gezond leven: naar een duurzame leefomgeving en leefstijl. Verschil verbinden: naar een coöperatieve samenleving voorbij de scheidslijnen.’ Waar is het CDA in deze conclusies? Nergens, want geen enkel redelijk mens is het met deze stellingen oneens. Het is design by committee, laffe woordvoerderspolitiek waar niemand wat op aan te merken heeft. 

De onbeschrijfelijke leegte van de intellectuele hongerwinter in Den Haag, waar elke ‘visie’ of ‘koers’ wordt gevat in de vage taal van de links-liberale consensus van ‘een Nederland voor iedereen’ en ‘verschillen verbinden’ en ‘een duurzame toekomst voor iedereen’. Neem nou zo’n zinnetje als ‘Niet wie of wat je bent, maar wat je bijdraagt aan de samenleving is bepalend.’ De grijnzende schedel van de PvdA staart je aan.

Middenpartijen zijn niet meer te onderscheiden van elkaar

De middenpartijen zijn, als je de logootjes en de partijnamen uit hun communiqués knipt, onmogelijk van elkaar te onderscheiden in hun persberichten. ‘De Christendemocratische politiek staat niet stil, maar vormt een agenda van vernieuwing. Wij hebben vaste waarden met een blik op de toekomst, met lef om nieuwe wegen te bewandelen. Wij zijn niet bang om keuzes te maken die op de korte termijn pijn doen, maar die nodig zijn voor het land en de planeet die wij door willen geven aan komende generaties.’ Je kan Christendemocratie in dit zinnetje prima vervangen door sociaal-democratie of liberalisme, en er verandert niets.

Geen woord in de berichten naar de pers over wat een christelijke politiek uniek zou maken (eh, Christus?) – daarvoor moet je diep in het rapport graven, omdat het CDA zich voor dit onderscheid van de consensus schaamt. Sowieso staan er best goede dingen in als je wat dieper graaft – de politie opschalen naar Italiaans paramilitair niveau om de drugsmaffia aan te pakken, de bezem door de belastingdienst, de ontspoorde uitvoeringsorganisaties aanpakken… Ook zijn er een paar cruciale verschillen tussen de technocratie van, zeg, D66 en het op de menselijke maat gebaseerde idee van het CDA.

CDA veegt alle onderscheidende punten onder het tapijt

Maar goed, dat communiceert niet lekker, dus wordt het echte werk maar weer verstopt in vaagtaal over verschillen verbinden. Toch is het ergens gek dat zo’n partij dan een rapport schrijft over wat de partij uniek zou maken en waarom de kiezer juist die partij moet hebben, en dat dan net alle onderscheidende punten ten opzichte van andere partijen onder het tapijt worden geveegd en er vooral de punten worden uitgelicht waar de andere middenpartijen het ook over eens zijn.

Enfin, het congres van dit weekeinde over de koers van het CDA zal wel weer een verschrikkelijke show van platgetreden clichés worden – ik ga er gezellig heen en meld mij volgende week weer, ongetwijfeld herijkt, herbrond en veilig verbonden!  

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.