Victor Pak

Dreigend binnenlands onheil is voor Biden belangrijker dan Afghanistan

04 september 2021Leestijd: 3 minuten

Over de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Afghanistan is nog veel onbegrip, maar daar heeft Joe Biden geen tijd voor. In de Verenigde Staten staan grote binnenlandse problemen op hem te wachten, schrijft Victor Pak.

Op felle toon sprak Joe Biden dinsdag 31 augustus nog één keer over Afghanistan. Daarna wilde hij er voor eens en altijd vanaf zijn, zo leek het. De beëindiging van de missie en daaropvolgende evacuatie verklaarde hij tot een ‘buitengewoon succes’.

Voor Biden kan Afghanistan een succes zijn, hij wil het snel vergeten

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over
wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Wie zich even niets aantrekt van het lot van de Afghanen die wanhopig samendromden voor de poorten van het vliegveld van Kabul, kan het begrijpen. Vanuit de cijfers bezien is Bidens stelling juist. Natuurlijk waren er dertien doden gevallen na een aanslag door IS, maar de Amerikanen hebben mede dankzij dat offer en de inzet van zesduizend soldaten 98 procent van de Amerikanen die wegwilden kunnen evacueren. De ongeveer tweehonderd mensen die achterbleven twijfelen of ze überhaupt wegwilden.

De komende gruweldaden van het Taliban-regime zullen nog voor genoeg schrijnende verhalen zorgen. Toch zal Afghanistan snel uit beeld verdwijnen in de Amerikaanse politiek. Een meerderheid van de bevolking kan zich vinden in het besluit om te vertrekken, ook al keuren zij de manier waarop dat ging af.

In september gaat een belangrijk politiek spel beginnen waarmee Biden veel meer kan winnen of verliezen. Vlak voor Afghanistan in handen viel van de Taliban, leek Biden op weg naar een zorgeloze zomer. Het vaccinatiedoel van Biden was, iets later dan gehoopt, gehaald en een belangrijke wet om te investeren in de Amerikaanse infrastructuur kreeg steun van zowel Republikeinen als Democraten in de Senaat.

Bidens belangrijkste wet tot nu toe staat op losse schroeven

Nu is het fortuin van Biden gekeerd. Diverse Amerikaanse staten zijn overstroomd door orkaan Ida en de deltavariant van het coronavirus overspoelt menig ziekenhuis, terwijl de infrastructuurwet op losse schroeven staat en groter politiek onheil dreigt. Met dat laatste zal Biden zich de komende weken bezighouden.

Het Huis van Afgevaardigden moet nog met Bidens infrastructuurcompromis akkoord gaan. Progressieve Democraten houden daar de boel op. In plaats van het indrukwekkende compromis te accepteren, willen zij het koppelen aan een kerstboombegroting die is opgetuigd met allerlei Democratische cadeautjes. De aanpak van klimaatverandering, investeringen in sociale woningbouw, goedkoper onderwijs, thuiszorg en kinderopvang. De wet moet alles socialer en toegankelijker maken, tegen een kostenplaatje van meer dan 3.000 miljard euro.

Binnen de Democraten heerst grote verdeeldheid over die begrotingsplannen. Vooral in de Senaat zijn conservatieve Democraten zoals Joe Manchin uit West-Virginia kritisch. De inflatie in de Verenigde Staten loopt al op en kan een ongewenst steuntje krijgen met deze megalomane plannen.

Biden ziet lijdzaam toe hoe Democraten elkaar gijzelen

Voorlopig gijzelen de Democraten in de Senaat en het Huis elkaar. Het Huis gaat niet stemmen over de infrastructuurwet voor de Democraten in de Senaat akkoord gaan met de begroting. Voor eind september moet Joe Biden zijn partij bij elkaar hebben gebracht, dan verlopen belangrijke deadlines.

De begrotingswet en infrastructuurwet zijn niet de enige kopzorgen voor Biden. Ook moet het Congres deze maand akkoord gaan met het verhogen van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Zonder verhoging komt de overheid zonder geld te zitten en moet die de deuren sluiten, tot er weer mag worden geleend op de kapitaalmarkten.

Zo wordt Afghanistan snel verdrongen van de Amerikaanse politieke agenda.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.