Victor Pak

Diep verdeelde Republikeinen moeten waarschuwing Bush serieus nemen

18 september 2021Leestijd: 3 minuten

Ter herdenking van 9/11 hield George W. Bush een indrukwekkende toespraak. De Republikeinse Partij moet zijn waarschuwing voor binnenlands terrorisme serieus nemen, schrijft Victor Pak.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

George W. Bush is een tragische figuur. Linkse Amerikanen verguizen hem wegens de oorlogen in Afghanistan en Irak, terwijl zijn eigen partij zijn erfenis niet op waarde weet te schatten. De vraag hoe zijn presidentschap zonder 9/11 zou zijn verlopen, dringt zich geregeld op. Bush had met zijn empathische conservatisme de ideeën die broodnodig waren om de Republikeinse Partij een nieuw tijdperk in te loodsen, na de door Reagans gedachtegoed gedomineerde jaren.

Memorabele speech van Bush

Bush schitterde vorig weekeinde in Shanksville, Pennsylvania. Daar herdacht hij 9/11, in het bijzonder vlucht 93. Twintig jaar geleden ging een groep Amerikanen aan boord van die vlucht het gevecht aan met de kapers. Het eindigde met het neerstorten van het toestel in een akker in Shanksville. Alle inzittenden kwamen om.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bush sprak over het gevoel van 9/11 en de lessen die Amerikanen eruit trokken. Over kwetsbaarheid, verlies en rouw. Maar de belangrijkste les was misschien wel wat de terroristen aan boord van vlucht 93 al spoedig merkten tijdens de kaping: ‘Dat een toevallige groep Amerikanen een buitengewone groep van mensen is. In ongelooflijke omstandigheden troostten zij hun naasten via de telefoon, maakten zij zich klaar om in actie te komen en versloegen zij duivelse ideeën.’

Binnenlands en buitenlands extremisme hebben dezelfde bron

De vlucht werd een van de vele heldhaftige verhalen die de Verenigde Staten na 11 september 2001 verenigden en tot een toonbeeld maakten van eensgezindheid en vastberadenheid. In de twintig jaar sindsdien is dat veranderd, zo constateerde Bush, om vervolgens te waarschuwen voor de haat van gewelddadige extremisten uit binnen- en buitenland. ‘Die ontspringt uit dezelfde vuile ziel.’

Zonder twijfel doelt Bush op de binnenlandse terroristen die op 6 januari dit jaar het Capitool bezetten. Dit weekeinde is het Capitool in de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. opnieuw afgegrendeld. Een actiegroep houdt er een demonstratie voor gerechtigheid voor de mensen die na de misdaden op 6 januari zijn aangeklaagd.

Republikeinen worstelen met Trump en 6 januari

De Republikeinse Partij worstelt nog altijd met de demonen van die dag. Anthony Gonzalez, een Republikeins Congreslid uit Ohio, stelt zich volgend jaar niet verkiesbaar, nadat hij voor de afzetting van Donald Trump stemde afgelopen januari en de voormalige president een ‘kankergezwel op het land’ noemde. Gonzalez maakte zelfs nauwelijks kans om de voorverkiezingen in zijn district te overleven.

Dat wil niet zeggen dat de partij is overgeleverd aan Trump. In een recente peiling bleek de partij diep verdeeld is over de vraag of Trump de Republikeinen in 2024 aan de winst kan helpen. 51 procent van de partij denkt met Trump een betere kans
te maken om in 2024 het presidentschap te winnen, 49 procent ziet liever een andere Republikeinse kandidaat.

De partij snakt naar nieuw leiderschap en Trump heeft dat niet te bieden. Onder zijn leiding gaven de Republikeinen in 2018 de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden uit handen en verloren twee jaar later het presidentschap en de Senaat. Tal van Republikeinen zullen komend jaar het voortouw proberen te nemen in de partij. Het is te hopen dat zij zich de woorden van Bush herinneren en afstand zullen bewaren tot het gif van het binnenlandse extremisme.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.