Premium Lock Klimaatbeleid kan niet zonder adaptatie en kernenergie

10 augustus 2021Leestijd: 2 minuten
Een straat met auto onder water in Valkenburg - ANP

Klimaatfanatici grijpen het alarmerende IPCC-rapport aan om de klimaatdiscussie naar zich toe te trekken. Begrijpelijk, maar het rapport bewijst vooral de noodzaak om ons aan te passen aan klimaatverandering en het taboe op kernenergie te doorbreken, schrijft Victor Pak.

Nederland kreeg vorige maand al een voorproefje van de extremere weersomstandigheden die de wereld te wachten staan in een warmer klimaat. De watersnood in Limburg liep met een sisser af. Al bedraagt de schade vermoedelijk miljarden euro’s, niemand liet het leven. In Duitsland waren de omstandigheden nog slechter en kwamen meer dan 160 mensen om.

Nederlanders blinken al eeuwen uit in de strijd tegen de elementen

Het laat zien dat Nederland ook zijn aandacht moet vestigen op adaptatie. Het klimaat verandert en dus zal Nederland mee moeten veranderen. Daarvoor werd in 2018 het bestuursakkoord Klimaatadaptatie ondertekend door de Rijksoverheid, provincies, gemeenten en waterschappen. Nederlanders blinken al eeuwen uit in de strijd tegen de elementen en met de beschikbare kennis en samenwerking hoeft Nederland ook dit keer het onderspit niet te delven.

Het is spijtig dat in de discussie over het IPCC-rapport klimaatfanatici het belang van adaptatie naar de achtergrond verdringen. Zij offeren liever de welvaart op aan de bescherming van het klimaat, dan zelfopgelegde taboes te doorbreken.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw