Victor Pak

Joe Biden overtreft opnieuw de verwachtingen

14 augustus 2021Leestijd: 3 minuten

De Amerikaanse Senaat ging deze week akkoord met een wet die een miljardeninvestering in de Amerikaanse infrastructuur regelt. Het succes van die wet is te danken aan president Joe Biden, die zijn criticasters te kijk zet, schrijft Victor Pak.

In 1988 hield Joe Biden met knallende koppijn een speech in Rochester, New York. Biden deed een eerste gooi naar het presidentschap, maar raakte verwikkeld in een plagiaatschandaal. Hij stond er slecht voor in de peilingen, maar wilde van geen opgeven weten.

Victor Pak (1995) is redacteur bij EW. Wekelijks op zaterdag blogt hij over
wat er speelt in de Amerikaanse politiek.

Pijnstillers hielden Biden al de gehele campagne op de been, maar terug op z’n hotelkamer raakte hij bewusteloos. Na vijf uur kwam hij weer bij. De volgende dag werd hij met grote haast naar het ziekenhuis gebracht. Biden had een aneurysma.

Het leven van Joe Biden wordt getekend door rouw en mazzel

Niet één, maar twee zwakke plekken in een slagader in zijn hoofd konden hem elk moment fataal worden. Na twee operaties, waarbij de kans om te sterven even groot was als de kans om te overleven, kon hij beginnen aan een maandenlang herstel.

Het leven van Biden wordt getekend door rouw, met het verlies van zijn eerste vrouw, dochter en zoon, maar ook door dit mazzel. Niet iedereen overleeft zulke ingrijpende operaties. Biden lukte het twee keer. Het is kenmerkend voor de president die zich uit geslagen positie altijd weet terug te knokken.

Gedacht werd dat na acht jaar vicepresidentschap zijn politieke carrière voorbij zou zijn. Hillary Clinton moest in 2016 het gezicht worden van de moderne Democratische Partij. Dat liep anders en in 2020 waagde de bejaarde Biden het toch om deel te nemen aan de voorverkiezingen van zijn partij. Democratische insiders voorspelden een ramp, en na dramatische nederlagen in Iowa, New Hampshire en Nevada leek dat ook bewaarheid te worden .

Biden beloofde Amerikaanse politiek weer te laten samenwerken

Opnieuw kroop Biden door het oog van de naald: South Carolina won hij overweldigend dankzij steun van de zwarte gemeenschap, waardoor zijn partij niet meer om hem heen kon. De coronapandemie die vervolgens toesloeg, maakte de verkiezingsrace voor Biden nog wat makkelijker. Campagne voeren kon vanuit zijn kelder, de kans op klassieke Biden-blunders bleef daardoor beperkt.

Biden voerde campagne met de belofte de politici in Washington D.C. weer te laten samenwerken. Republikeinen en Democraten zouden onder leiding van Biden gemeenschappelijke grond vinden om wetten te maken. Het opknappen van de krakkemikkige infrastructuur in de Verenigde Staten stond boven aan de prioriteitenlijst. Beide partijen zijn het er al jaren over eens dat daar geld naartoe moet, maar tot een veelomvattend wetsvoorstel kwam het niet, noch  tijdens het presidentschap van Barack Obama, noch onder Donald Trump.

Progressieve Democraten kunnen feestje van Biden nog verstoren

Opnieuw werd getwijfeld of Joe Biden hierin wel zou slagen. De onderlinge verdeeldheid is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen in de Amerikaanse politiek. Deze week werd met 69 stemmen voor en slechts 39 tegen in de Senaat een wet aangenomen om bijna 1.000 miljard euro in de Amerikaanse infrastructuur te investeren.

Na het akkoord in de Senaat moet ook het Huis van Afgevaardigden akkoord geven. Democraten hebben daar een meerderheid, maar dreigen onder aanvoering van Nancy Pelosi de wet te torpederen omdat die niet progressief genoeg zou zijn. Het zou een zeldzaam onverstandig besluit zijn om het unieke compromis te blokkeren. Bovendien is het maar de vraag of een blokkade van Pelosi succesvol zou zijn: Biden wist vaker onmogelijke obstakels te overwinnen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.