Hugo Camps Hugo Camps

Eredivisie is beloftevol met ander PSV en ontwaakt Feyenoord

16 augustus 2021

De Eredivisie is beloftevol begonnen, met een ander PSV en ontwaakt Feyenoord.

De spits aller spitsen is op 75-jarige leeftijd overleden. Gerd Müller leed al jaren aan alzheimer. Met Bayern München won hij vier landstitels. Hij beëindigde zijn loopbaan met 365 doelpunten in 427 competitiewedstrijden. Hij was met de Mannschaft Europees en wereldkampioen.

Hugo Camps schrijft wekelijks een sportcolumn voor weekblad EW. Camps (Molenstede, 1943) schrijft voor EW sinds 1986 en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

Müller raakte de Nederlandse natie vol in het hart toen hij in 1974 in de WK-finale het winnende doelpunt tegen Oranje scoorde. Het zou jaren een trauma blijven voor het legioen. Het was de tijd waarin Willem van Hanegem het nog had over moffenhaat. Het was niet eens een bloedmooi doelpunt. Niet een schicht, wel uit de draai. Müller was niet gespecialiseerd in mooie doelpunten. Hij kon leven met frommelgoals. Maar zijn productie was fenomenaal. Terecht werd hij de beste spits van Europa genoemd.

Louis van Gaal voor de derde keer bondscoach

Na zijn loopbaan worstelde hij met een zware alcoholverslaving. Om hem uit de nood te helpen, kreeg hij op voorspraak van Uli Hoeness, Franz Beckenbauer en Jupp Heynckes een baan bij Bayern als jeugdtrainer. Zijn vrouw Uschi bleef ook in zijn moeilijke jaren voor hem zorgen. Later ging ze elke dag een paar uur in het verpleeghuis bij hem langs. Ze zei ooit: ‘Gerd is blij als ik kom, maar ook niet verdrietig wanneer ik weer ga.’ Langzaam verdween het leven uit Der Bomber. Uschi vertrouwde de voetbalwereld toe dat hij zijn einde tegemoet sliep.

Wat te verwachten viel, gebeurde: Louis van Gaal is voor de derde keer bondscoach van Oranje. Hij heeft een ­eerste voorselectie achter de rug voor de WK-kwalificatiewedstrijden. Louis straalt van zelfvertrouwen. Hij heeft als pensionado schik in zijn aanstelling. Of hij dat ook kan overbrengen op Oranje, valt af te wachten. De laatste EK-wedstrijden waren weinig bemoedigend. Er zat geen fut in het elftal. Virgil van Dijk is terug en dat scheelt in hartstocht. De libero is de natuurlijke leider van het Nederlands elftal. Dat leiderschap werd op het EK node gemist.

Mario Götze is helemaal los

De herstart van de Eredivisie was een blijde gebeurtenis. Er zat weer volk op de tribunes en het genot was zichtbaar. Her en der ontstonden stoeipartijtjes, en aan drank ontbrak het niet. De Eredivisie is beloftevol begonnen. Met een ander PSV, dat voor de titel gaat, en met een ontwaakt Feyenoord dat weer plezier heeft in het voetballen.

PSV hield het zakelijk in het vooruitzicht van de wedstrijd tegen Benfica. Maar er is weer een regisseur in het elftal. De Duitser Mario Götze is helemaal los. Hij brengt een vleugje genialiteit in de voorhoede van PSV. Dat afwisselend met spits Noni Madueke een schotvaardige afwerker heeft.

Feyenoord lijkt herrezen

Ook Feyenoord lijkt herrezen. In tegenstelling tot vorig seizoen joeg het gretig op de bal. Er wordt weer gespeeld met de wil om te winnen.

De grootste vreugde om het zijn werd vertolkt door Cambuur. De promovendus is één brok hartstocht. Met een coach die van authenticiteit een handelsmerk heeft gemaakt. Aan het slot van de wedstrijd tegen FC Groningen gebaarde Henk de Jong dat de supporters op de hoofdtribune moesten gaan staan. ‘Ik weet dat mijn jongens die steun kunnen gebruiken.’ Cambuur verloor met 1-2, maar de trainer was niet aangeslagen. ‘Het was een prachtige dag. Ik heb genoten van mijn team en van de supporters. Als we zo voetballen, gaan we genoeg punten pakken.’ De juichstemming van De Jong is niet geheel orthodox voor een verliezende trainer, maar geeft wel een aparte kleur aan de eredivisie. In De Jong blijft het voetbal van het volk.

Nederland speelt de eerste week van september drie kwalificatiewedstrijden voor het WK. De stugge Noren en Turkije zijn solide tegenstanders. Montenegro is een amuse-gueule. Er wordt uitgekeken naar het cabaretgehalte van Van Gaal, dat in zijn onstuimige bevlogenheid moet zijn gegroeid. Het wegvallen van de klassieke ouwe dag maakt de humor van Louis nog roekelozer. Hij zal de liefde voor Oranje zeker willen activeren. De voorselectie is niet helemaal ­representatief voor de definitieve selectie. Er zit enige dwarsigheid à la Van Gaal in. De bondscoach kan bij momenten  nog een ongeleid projectiel zijn. En dat is leuk voor de mensen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.