Gerlof Leistra Premium Corner

Zonder inzet van slimme analisten is optimale beveiliging onmogelijk

08 juli 2021Leestijd: 2 minuten

Dat de beveiliging van bedreigde personen na de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries is verscherpt, klinkt geruststellend. Maar de overheid kan onmogelijk vele honderden permanent bewaken. Naast ervaren beveiligers zijn slimme analisten nodig die niet verdrinken in alle informatie, signaleert Gerlof Leistra.

Na de moordaanslag op Peter R. de Vries zei demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA) dat de beveiliging van bedreigde personen is geïntensiveerd. Dat gebeurde ook na de moord op advocaat Derk Wiersum in september 2019. Vanaf dat moment worden vooral officieren van justitie, rechters en advocaten streng beveiligd. Intensivering drukt zwaar op de capaciteit van de politie en de Koninklijke Marechaussee, en daar zijn grenzen aan.

Beveiliging varieert van een paar keer per dag een politieauto door de straat, camerabewaking of een politiepost voor de deur tot persoonsbeveiliging, vervoer in een gepantserde auto en zelfs onderbrengen in een safe house, een onderduikadres.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.