Jeroen van Wensen Premium Corner

Tijd om de stekker uit de sukkelende Volksbank te trekken

08 juli 2021

De Volksbank heeft geen toekomst, zo blijkt uit stukken die minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën deze week naar de Tweede Kamer stuurde. Hoog tijd om deze staatsbank op te heffen, en de activiteiten onder die van de andere staatsbank ABN AMRO te schuiven. Daarmee schiet de belastingbetaler het meeste op, schrijft Jeroen van Wensen.

De Volksbank, het moederbedrijf achter het in 2013 genationaliseerde SNS, heeft voor de komende jaren een strategie uitgestippeld om de zaken weer op de rails te krijgen. Maar die strategie werkt eigenlijk alleen als alles meezit, sijpelt door in een brief van minister Wopke Hoekstra aan de Tweede Kamer.

Dagdromen over de Volksbank

Zonder verhoging van de rente op korte termijn, waarvan het de vraag is of die er komt, blijven de marges op de hypotheekportefeuille veel te smal om bijvoorbeeld de dure digitaliseringsplannen van te bekostigen.

Hoekstra schreef de brief naar aanleiding van twee door hem gevraagde rapporten over de stand van zaken bij de Volksbank en mogelijke toekomstscenario’s voor de bijbehorende merken SNS, ASN en BLG Wonen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.